Nederlandse Natuurkundige Vereniging

Word ook lid!

Natuurkundige? Dan word je natuurlijk lid van de NNV.

Zwaartekrachtsgolven

Visualisatie van zwaartekrachtsgolven. Afbeelding: NASA.

ITER

De bouw van ITER. Foto: ITER Organization.

Digitale informatie

De wereld is omgeven met digitale informatie. Illustratie: Esger Brunner.

Dubbel vuurwerk

Visualisatie van het dubbele vuurwerk dat in sommige radiostelsels is aangetroffen. Credits: ESA/Carreau.

Abacus

Een abacus of telraam is een voorloper van de huidige rekenhulpmiddelen.

Vorige Volgende

Sectie Energie en Klimaat

Op vrijdag 9 juni 2017 hield de NNV in Utrecht een symposium over Energie en Klimaat. Het doel van het symposium was te onderzoeken hoe de Nederlandse natuurkunde kan bijdragen aan het behalen van de klimaatdoelstellingen van Nederland en de EU. De presentaties van de sprekers waren als volgt:

De locatie van het symposium was de Boothzaal (Aula) in de Universiteitsbibliotheek De Uithof in Utrecht. Zie de volgende links voor:

Het eerste deel van de ochtend van het symposium was gewijd aan een status update: wat is er met het klimaat aan de hand en hoeveel gaat dat de samenleving kosten. Gerard van der Steenhoven, oud-NNV-voorzitter en momenteel directeur van het KNMI, beet het spits af. Michiel van den Broeke (UU) belichtte kantelpunten in het smeltgedrag van ijskappen. Rick van der Ploeg (VU en University of Oxford) ging in op het genoemde kostenaspect. Het laatste deel van de ochtend ging over fotovoltaïsche elektriciteitsopwekking, spreker was Wim Sinke (ECN, UvA).

In de middag lag het accent op de verplichtingen die Nederland is aangegaan en op de mogelijkheden die er zijn om aan die verplichtingen te voldoen. Hierin past een analyse van (de  energie-balans van) enkele alternatieve opwekkingsmethoden. De middagsprekers waren: Pieter Boot (PBL), Richard van de Sande (Differ), Wilfried van Sark (UU) en David Smeulders (TU/e).

Zowel de ochtend als de middag werden afgesloten met een publieksdiscussie. Het complete programma is hier in te zien, de samenvattingen van de lezingen staan hier. Deelname was gratis voor leden van de NNV, voor overige belangstellenden waren de kosten € 25,-.

====================================================================

Wilt u lid worden van de sectie Energie en Klimaat en op de hoogte gehouden worden van de activiteiten? Dat kan heel eenvoudig door een mail te sturen aan het NNV-bureau.

De sectie Energie en Klimaat wil alle expertise bundelen die op dit gebied binnen de Nederlandse natuurkunde aanwezig is. Het doel is om daarmee een kundig platform te creëren dat betrouwbare en evenwichtige voorlichting kan geven, zowel intern - binnen de fysische gemeenschap - als extern. Bij dit laatste kan worden gedacht aan scholen, beleidsmakers, politici en het grote publiek. De sectie organiseert regelmatig themabijeenkomsten.

 

Voorzitter:
L.H. (Lodewijk) Arntzen (HHS)