Nederlandse Natuurkundige Vereniging

Word ook lid!

Natuurkundige? Dan word je natuurlijk lid van de NNV.

Zwaartekrachtsgolven

Visualisatie van zwaartekrachtsgolven. Afbeelding: NASA.

ITER

De bouw van ITER. Foto: ITER Organization.

Quantumdots

Een UV-lamp laat quantumdots fluoresceren.

Digitale informatie

De wereld is omgeven met digitale informatie. Illustratie: Esger Brunner.

Dubbel vuurwerk

Visualisatie van het dubbele vuurwerk dat in sommige radiostelsels is aangetroffen. Credits: ESA/Carreau.

Abacus

Een abacus of telraam is een voorloper van de huidige rekenhulpmiddelen.

Vorige Volgende

Sectie Energie en Klimaat

Op vrijdag 9 juni 2017 organiseert de NNV in Utrecht een symposium over Energie en Klimaat. Het doel van het symposium is te onderzoeken hoe de Nederlandse natuurkunde kan bijdragen aan het behalen van de klimaatdoelstellingen van Nederland en de EU. Klik hier om in te schrijven voor het symposium. De locatie is de Boothzaal (Aula) in de Universiteitsbibliotheek De Uithof.

Zie de volgende links voor:

Het eerste deel van de ochtend van het symposium is gewijd aan een status update: wat is er met het klimaat aan de hand en hoeveel gaat dat de samenleving kosten. Gerard van der Steenhoven, oud-NNV-voorzitter en momenteel directeur van het KNMI, zal het spits afbijten. Michiel van den Broeke (UU) belicht kantelpunten in het smeltgedrag van ijskappen. Rick van der Ploeg (VU en University of Oxford) gaat in op het genoemde kostenaspect. Het laatste deel van de ochtend gaat over fotovoltaïsche elektriciteitsopwekking, spreker is Wim Sinke (ECN, UvA).

In de middag ligt het accent op de verplichtingen die Nederland is aangegaan en op de mogelijkheden die er zijn om aan die verplichtingen te voldoen. Hierin past een analyse van (de  energie-balans van) enkele alternatieve opwekkingsmethoden. De middagsprekers zijn: Pieter Boot (PBL), Richard van de Sande (Differ), Wilfried van Sark (UU) en David Smeulders (TU/e).

Zowel de ochtend als de middag worden afgesloten met een publieksdiscussie. Het complete programma is hier in te zien, de samenvattingen van de lezingen staan hier. Deelname is gratis voor leden van de NNV, voor overige belangstellenden zijn de kosten € 25,-.

====================================================================

Wilt u lid worden van de sectie Energie en Klimaat en op de hoogte gehouden worden van de activiteiten? Dat kan heel eenvoudig door een mail te sturen aan het NNV-bureau.

De sectie Energie en Klimaat wil alle expertise bundelen die op dit gebied binnen de Nederlandse natuurkunde aanwezig is. Het doel is om daarmee een kundig platform te creëren dat betrouwbare en evenwichtige voorlichting kan geven, zowel intern - binnen de fysische gemeenschap - als extern. Bij dit laatste kan worden gedacht aan scholen, beleidsmakers, politici en het grote publiek. De sectie organiseert regelmatig themabijeenkomsten.

 

Voorzitter:
Rinke Wijngaarden
Vrije Universiteit
Faculteit der Exacte Wetenschappen, Fotoconversie Materialen
De Boelelaan 1081-1087
1081 HV Amsterdam