Nederlandse Natuurkundige Vereniging

Word ook lid!

Natuurkundige? Dan word je natuurlijk lid van de NNV.

Waanzinnige zintuigen

Bestel deze waanzinnig mooie en leerzame poster over de bijzondere zintuigen van dieren! Voor in het klaslokaal of gewoon thuis. De poster laat zien hoe hommels het elektrische veld van bloemen kunnen waarnemen, wat ze helpt bij het herkennen van bloemen. Dolfijnen kunnen voorwerpen die ze voor het eerst tegenkomen via echolocatie later op een televisiescherm herkennen. En zo zijn er veel meer voorbeelden. De poster is in A1- en A2-formaat te bestellen door een mail te sturen naar bureau@nnv.nl. U betaalt alleen de verzendkosten.

Kwartet

Ons prachtige 'Grote-duik-in-de-wereld-van-de-Natuurkundekwartet', bestel het ook!

Vorige Volgende

Sectie Plasma- en Gasontladingsfysica

De sectie verbindt sinds 1988 de verschillende disciplines die actief zijn binnen de Nederlandse plasmafysica. Denk hierbij aan gasontladingen voor verlichting (zoals in de ouderwetse tl-balk), bewerking of synthese van oppervlakken en materialen (zoals toegepast in de halfgeleiderindustrie en de productie van zonnepanelen), aan plasmafysica onder extreme omstandigheden (vanaf dicht bij het absolute nulpunt voor coherente bronnen tot 150 miljoen graden voor kernfusie) en aan de beschrijving van doorslagen (zoals bliksem in de atmosfeer of de vonk in een schakelaar). Recente toepassingen zijn de nieuwste lichtbronnen van ASML en het streven naar circulariteit door CO2 te hergebruiken. Hoewel de onderwerpen altijd sterk in beweging zijn, waardoor de plasmagemeenschap regelmatig ververst, is het format traditioneel: jaarlijks komen we bij elkaar in Lunteren om met name jonge onderzoekers een podium te bieden hun werk te presenteren.

De sectie Plasma- en Gasontladingsfysica organiseert jaarlijks een tweedaags symposium. Informatie over deze voorjaarsbijeenkomst is te vinden via deze link.

Wilt u lid worden van de sectie Plasma- en Gasontladingsfysica en op de hoogte gehouden worden van de activiteiten? Dat kan heel eenvoudig door een mail te sturen aan het NNV-bureau.

Voorzitter: Oscar Versolato

Secretariaat: arcnl-secretariaat@arcnl.nl

ARCNL, Science Park 106, 1098 XG Amsterdam