Nederlandse Natuurkundige Vereniging

Digitale informatie

De wereld is omgeven met digitale informatie. Illustratie: Esger Brunner.

De bullet cluster

Bullet Cluster. Indicatie voor donkere materie. Het hete röntgengas is in het rood afgebeeld, gemeten met een telescoop. Daarbuiten is de donkere materie (blauw).

IJsmanen

De vier ijsmanen van Jupiter, Io, Europa, Ganymedes en Callisto. Het is zo goed als zeker dat onder het oppervlakteijs van deze manen zich gelaagde oceanen van water of koolwaterstoffen bevinden van tientallen kilometer dikte.

Fibers en scintillator

Als een geladen deeltje door een scintillaor gaat, geeft het blauw licht. Golflengteverschuivende fibers verschuiven de frequentie van blauw naar groen licht en brengen het naar buiten zodat het gedetecteerd kan worden. Te zien is een stapel detectoren. Foto: Anne en Charles Timmermans, Radboud Universiteit Nijmegen.

Abacus

Een abacus of telraam is een voorloper van de huidige rekenhulpmiddelen.

Vorige Volgende

Sectie Plasma- en Gasontladingsfysica

De sectie Plasma- en Gasontladingsfysica organiseert jaarlijks een tweedaags symposium. Informatie over deze voorjaarsbijeenkomst is te vinden via deze link.

Wilt u lid worden van de sectie Plasma- en Gasontladingsfysica en op de hoogte gehouden worden van de activiteiten? Dat kan heel eenvoudig door een mail te sturen aan het NNV-bureau.

Voorzitter: De heer J. Beckers
Technische Universiteit Eindhoven
Technische Natuurkunde
Postbus 513
5600 MB Eindhoven

Secretariaat: Mevr. A. Peeters
Technische Universiteit Eindhoven
Technische Natuurkunde
Postbus 513
5600 MB Eindhoven