Nederlandse Natuurkundige Vereniging

Digitale informatie

De wereld is omgeven met digitale informatie. Illustratie: Esger Brunner.

De bullet cluster

Bullet Cluster. Indicatie voor donkere materie. Het hete röntgengas is in het rood afgebeeld, gemeten met een telescoop. Daarbuiten is de donkere materie (blauw).

IJsmanen

De vier ijsmanen van Jupiter, Io, Europa, Ganymedes en Callisto. Het is zo goed als zeker dat onder het oppervlakteijs van deze manen zich gelaagde oceanen van water of koolwaterstoffen bevinden van tientallen kilometer dikte.

Fibers en scintillator

Als een geladen deeltje door een scintillaor gaat, geeft het blauw licht. Golflengteverschuivende fibers verschuiven de frequentie van blauw naar groen licht en brengen het naar buiten zodat het gedetecteerd kan worden. Te zien is een stapel detectoren. Foto: Anne en Charles Timmermans, Radboud Universiteit Nijmegen.

Abacus

Een abacus of telraam is een voorloper van de huidige rekenhulpmiddelen.

Vorige Volgende

Sectie Onderwijs en Communicatie

Kandidaten voor verkiezing Docent van het Jaar gezocht

Ook in 2016 kiest de NNV weer de Natuurkundedocent van het Jaar. Tot en met 7 januari 2016 kunnen kandidaten worden voorgedragen voor de verkiezing van 2016. Scholen worden opgeroepen om uitstekende docenten aan te melden en zo kans te maken op de prijs van € 1000 voor de docent en € 1500 voor de school zelf. Klik hier om de volledige advertentietekst te bekijken. De docent van het jaar wordt op vrijdag 8 april bekend gemaakt tijdens FYSICA 2016 op de Radboud Universiteit in Nijmegen. 

De kandidaten voldoen aan de volgende eisen. De docent(e):

  • is vakbekwaam en geeft uitstekend onderwijs;
  • kenmerkt zich door grote originaliteit en inzet;
  • is inspirerend voor collega’s;
  • enthousiasmeert leerlingen voor natuurkunde;
  • is nog niet eerder door de NNV tot Natuurkundedocent(e) van het Jaar uitgeroepen (meer dan één keer voordragen mag dus wel!).

De voordracht voor de eerste ronde bestaat uit een brief van maximaal 1 A4, stuur de voordracht uiterlijk 7 januari 2016 naar het NNV-bureau (Noortje de Graaf, directeur@nnv.nl). 

 

Leo van Dijk verkozen tot Natuurkundedocent van het Jaar 2015

Jaarlijks roept de NNV scholen uit het voortgezet onderwijs op om kandidaten voor te dragen voor de verkiezing van de Natuurkundedocent van het Jaar. Dit jaar zijn er wederom steengoede docenten voorgedragen. De jury kan tot haar genoegen vermelden dat alle genomineerden zonder meer inspirerende docenten zijn. Uit de voordrachten heeft de jury een shortlist van drie kandidaten gekozen waarover extra informatie is ingewonnen bij de school. Deze drie kandidaten waren Jan Rasing van het Olympus College in Arnhem, Leo van Dijk van het Maaslandcollege in Oss en Johan Schuurbiers van de Nijmeegse scholengemeenschap Groenewoud. Alle drie zijn dit natuurkundedocenten in hart en nieren, met liefde voor het vak en voor hun leerlingen. Alle drie bieden ze hun leerlingen meer dan de voorbereiding op het eindexamen. Ze nemen ze mee op ontdekkingstocht door de moderne natuurkunde, bijvoorbeeld door ze op reis te nemen naar CERN. Daarnaast vallen ze alle drie ook op in de persoonlijke indruk die ze maken op leerlingen en oud-leerlingen.

Leo van Dijk is uiteindelijk door de jury uitgeroepen tot “Natuurkundedocent van het jaar 2015”. Hij valt op omdat hij naast bovengenoemde eigenschappen, te boek staat als een uitstekend didacticus die klassieke en moderne onderwijsmethoden weet te combineren. Hij heeft op zijn school het EurekaLab ingericht en daarmee zet hij zijn leerlingen vanaf de brugklas aan tot onderzoeken en ontwerpen. Dat heeft zich vertaald in het feit dat zijn leerlingen twee jaar achter elkaar de eerste prijs hebben gewonnen bij de WON-manifestatie. Via zijn deelname aan het project Moderne Natuurkunde en de stimulans om deel te nemen aan het Nijmeegse Pre-University College brengt hij leerlingen in contact met recente ontwikkelingen in ons vakgebied.

Leo van Dijk spreekt zijn dankwoord uit.

Leo van Dijk ontving tijdens FYSICA 2015 op 10 april op de TU/e een oorkonde en een bedrag van 1000 euro voor hem zelf, plus een bedrag van 1500 euro voor de school. Jan Rasing en Johan Schuurbiers ontvangen een eervolle vermelding.

De jury bestond uit Wouter van Joolingen (vz. NNV-sectie Onderwijs en Communicatie), Marjolein Vollebregt (lid AB-NNV en sectie Onderwijs en Communicatie) Jan van Riswick (Natuurkundedocent van het Jaar 2014) en Paul de Haas (Natuurkundedocente van het Jaar 2014).

 

Eerdere verkiezingen

De afgelopen jaren zijn tot Docent van het Jaar gekozen:

2015 Leo van Dijk (Maaslandcollege, Oss)
2014 Jan van Riswick (Raaijland College, Venray) en Paul de Haas (Kandinsky College, Nijmegen)
2013 Annette de Boer-Arts (Gymnasium Celeanum, Zwolle)
2012 Fons Bleijendaal (Zaanlands Lyceum, Zaandam) en Ton Versteegh (KWC, Culemborg)
2011 Arjan Pruim (Nuborgh College, Elburg)
2010 Giuseppe Salvati (Spinoza Lyceum Amsterdam)
2009 Kirsten Stadermann (Praedinius Gymnasium, Groningen)
2008 Bart van Dalen (Sint Michaël College, Zaandam)
2007 Kees Hooyman (Bonifatius College, Utrecht)
2006 Geen verkiezing
2005 Benno Berendsen (Bonhoeffer College, Enschede)
2004 Wil Schraven (Sint Vitus College, Bussum) - Eervolle vermeldingen Sim Blaauw (Piter Jelles, Leeuwarden) en Johan van Steensel (Calvijn College, Goes)

 

Lid worden van sectie Onderwijs en Communicatie

Wilt u lid worden van de sectie Onderwijs en Communicatie en op de hoogte worden gehouden van de activiteiten? Dat kan heel eenvoudig door een mail te sturen naar het NNV-bureau.

De Sectie Onderwijs en Communicatie is in 2003 ontstaan door samenvoeging van de Sectie Onderwijs en de Sectie Natuurkunde Practica.

Doel van de sectie is het bevorderen van goed natuurkunde-onderwijs op alle niveaus. De Sectie maakt hiertoe gebruik van kennis en ervaring van alle NNV-leden.

Bestuur:
Wouter van Joolingen (UU, voorzitter)
Wilfred van Elsäcker (NVON)
Gerrit Kuik (VU)
Marjolein Vollebregt (UU)
Peter Rennspies
Lodewijk Koopman (docent)
Peter Koopmans
Sijbrand de Jong (Radboud Universiteit)