Nederlandse Natuurkundige Vereniging

Digitale informatie

De wereld is omgeven met digitale informatie. Illustratie: Esger Brunner.

De bullet cluster

Bullet Cluster. Indicatie voor donkere materie. Het hete röntgengas is in het rood afgebeeld, gemeten met een telescoop. Daarbuiten is de donkere materie (blauw).

IJsmanen

De vier ijsmanen van Jupiter, Io, Europa, Ganymedes en Callisto. Het is zo goed als zeker dat onder het oppervlakteijs van deze manen zich gelaagde oceanen van water of koolwaterstoffen bevinden van tientallen kilometer dikte.

Fibers en scintillator

Als een geladen deeltje door een scintillaor gaat, geeft het blauw licht. Golflengteverschuivende fibers verschuiven de frequentie van blauw naar groen licht en brengen het naar buiten zodat het gedetecteerd kan worden. Te zien is een stapel detectoren. Foto: Anne en Charles Timmermans, Radboud Universiteit Nijmegen.

Abacus

Een abacus of telraam is een voorloper van de huidige rekenhulpmiddelen.

Vorige Volgende

Sectie Onderwijs en Communicatie

Verkiezing Docent van het Jaar 2015

De Nederlandse Natuurkundige Vereniging organiseert jaarlijks de verkiezing van de Natuurkundedocent van het Jaar. Scholen uit het voortgezet onderwijs worden opgeroepen hun steengoede natuurkundedocenten voor te dragen. Voor de verkiezing van 2015 kunnen docenten worden voorgedragen tot en met 8 januari 2015. Klik hier om de volledige advertentie te bekijken. De uiteindelijke winnaar wordt op 10 april bekend gemaakt tijdens FYSICA 2015 op de Technische Universiteit Eindhoven.

Eerdere verkiezingen

Ook in 2014 werd een Docent van het Jaar verkiezing gehouden. Dit jaar is de keuze gevallen op maar liefst twee docenten: Jan van Riswick (Raaijland College, Venray) en Paul de Haas (Kandinsky College, Nijmegen). De winnende docenten delen de prijs van €1000, maar ook de beide scholen winnen samen een bedrag van €1500.

Beide docenten blijken echte topdocenten te zijn, het juryrapport is zeer lovend. Uit de voordrachten van de twee scholen bleek een enorm enthousiasme over de docenten onder collega's en leerlingen.

De oproep om docenten te nomineren met daarin de eisen waaraan de docent(e) dient te voldoen is hier te bekijken. Voordrachten konden tot 8 januari 2014 worden ingestuurd naar het NNV-bureau. Een jury koos op basis van de voordrachten een drietal finalisten. Degenen die deze finalisten hebben voorgedragen werd gevraagd om voor de 2e ronde nadere informatie in te sturen. De vorm van deze nadere onderbouwing is vrij. Te denken valt aan bv. een film, interviews met leerlingen, een strip, een extra schriftelijke onderbouwing.... De nadere onderbouwing moest op 2 maart 2014 binnen zijn bij het NNV-bureau. De jury is vervolgens aan de slag gegaan om de winnaar te bepalen. De jury bestond uit Wouter van Joolingen (vz. NNV-sectie Onderwijs en Communicatie), Marjolein Vollebregt (lid AB-NNV en sectie Onderwijs en Communicatie) en Annette de Boer (Natuurkundedocente van het Jaar 2013).

De winnaars zijn gehuldigd op FYSICA 2014 dat plaatsvond op 1 april op Universiteit Leiden.

De afgelopen jaren zijn tot Docent van het Jaar gekozen:

2014 Jan van Riswick (Raaijland College, Venray) en Paul de Haas (Kandinsky College, Nijmegen)
2013 Annette de Boer-Arts (Gymnasium Celeanum, Zwolle)
2012 Fons Bleijendaal (Zaanlands Lyceum, Zaandam) en Ton Versteegh (KWC, Culemborg)
2011 Arjan Pruim (Nuborgh College, Elburg)
2010 Giuseppe Salvati (Spinoza Lyceum Amsterdam)
2009 Kirsten Stadermann (Praedinius Gymnasium, Groningen)
2008 Bart van Dalen (Sint Michaël College, Zaandam)
2007 Kees Hooyman (Bonifatius College, Utrecht)
2006 Geen verkiezing
2005 Benno Berendsen (Bonhoeffer College, Enschede)
2004 Wil Schraven (Sint Vitus College, Bussum) - Eervolle vermeldingen Sim Blaauw (Piter Jelles, Leeuwarden) en Johan van Steensel (Calvijn College, Goes)

 

Lid worden van sectie Onderwijs en Communicatie

Wilt u lid worden van de sectie Onderwijs en Communicatie en op de hoogte worden gehouden van de activiteiten? Dat kan heel eenvoudig door een mail te sturen naar het NNV-bureau.

De Sectie Onderwijs en Communicatie is in 2003 ontstaan door samenvoeging van de Sectie Onderwijs en de Sectie Natuurkunde Practica.

Doel van de sectie is het bevorderen van goed natuurkunde-onderwijs op alle niveaus. De Sectie maakt hiertoe gebruik van kennis en ervaring van alle NNV-leden.

Bestuur:
Wouter van Joolingen (UU, voorzitter)
Wilfred van Elsäcker (NVON)
Gerrit Kuik (VU)
Marjolein Vollebregt (UU)
Peter Rennspies
Lodewijk Koopman (docent)
Peter Koopmans
Sijbrand de Jong (Radboud Universiteit)