Nederlandse Natuurkundige Vereniging

Fibers en scintillator

Als een geladen deeltje door een scintillaor gaat, geeft het blauw licht. Golflengteverschuivende fibers verschuiven de frequentie van blauw naar groen licht en brengen het naar buiten zodat het gedetecteerd kan worden. Te zien is een stapel detectoren. Foto: Anne en Charles Timmermans, Radboud Universiteit Nijmegen.

ALMA

Een van de eerste beelden van de ALMA-telescoop in Chili. Foto: (NRAO/AUI/NSF); ALMA (ESO/NAOJ/NRAO); HST (NASA, ESA en B. Whitmore (STScl).

IJsmanen

De vier ijsmanen van Jupiter, Io, Europa, Ganymedes en Callisto. Het is zo goed als zeker dat onder het oppervlakteijs van deze manen zich gelaagde oceanen van water of koolwaterstoffen bevinden van tientallen kilometer dikte.

Psychedelisch

Zeer dunne laagjes silica worden gebruikt als coating. Soms laat dit silica los van de zilverlaag eronder. Met een speciale microscoop kunnen de psychedelische vormen die hierdoor ontstaan zichtbaar gemaakt worden. © Merel Leistikow, AMOLF.

Scienceart

Een combinatie van natriumhydroxide en D76, een stof voor het ontwikkelen van foto's. De stoffen zijn apart in water opgelost en daarna op een objectglas samengevoegd. © Loes Modderman, www.scienceart.nl

Vorige Volgende

Sectie Onderwijs en Communicatie

Verkiezing Docent van het Jaar 2014

De Nederlandse Natuurkundige Vereniging organiseert jaarlijks de verkiezing van de Natuurkundedocent van het Jaar. Een oproep kandidaten voor te dragen wordt aan middelbare scholen gezonden.

Ook in 2014 is weer een Docent van het Jaar verkiezing gehouden. Dit jaar is de keuze gevallen op maar liefst twee docenten: Jan van Riswick (Raaijland College, Venray) en Paul de Haas (Kandinsky College, Nijmegen). De winnende docenten delen de prijs van €1000, maar ook de beide scholen winnen samen een bedrag van €1500.

Beide docenten blijken echte topdocenten te zijn, het juryrapport is zeer lovend. Uit de voordrachten van de twee scholen bleek een enorm enthousiasme over de docenten onder collega's en leerlingen.

De oproep om docenten te nomineren met daarin de eisen waaraan de docent(e) dient te voldoen is hier te bekijken. Voordrachten konden tot 8 januari 2014 worden ingestuurd naar het NNV-bureau. Een jury koos op basis van de voordrachten een drietal finalisten. Degenen die deze finalisten hebben voorgedragen werd gevraagd om voor de 2e ronde nadere informatie in te sturen. De vorm van deze nadere onderbouwing is vrij. Te denken valt aan bv. een film, interviews met leerlingen, een strip, een extra schriftelijke onderbouwing.... De nadere onderbouwing moest op 2 maart 2014 binnen zijn bij het NNV-bureau. De jury is vervolgens aan de slag gegaan om de winnaar te bepalen. De jury bestond uit Wouter van Joolingen (vz. NNV-sectie Onderwijs en Communicatie), Marjolein Vollebregt (lid AB-NNV en sectie Onderwijs en Communicatie) en Annette de Boer (Natuurkundedocente van het Jaar 2013).

De winnaars zijn gehuldigd op FYSICA 2014 dat plaatsvond op 1 april op Universiteit Leiden.

De afgelopen jaren zijn tot Docent van het Jaar gekozen:

2014 Jan van Riswick (Raaijland College, Venray) en Paul de Haas (Kandinsky College, Nijmegen)
2013 Annette de Boer-Arts (Gymnasium Celeanum, Zwolle)
2012 Fons Bleijendaal (Zaanlands Lyceum, Zaandam) en Ton Versteegh (KWC, Culemborg)
2011 Arjan Pruim (Nuborgh College, Elburg)
2010 Giuseppe Salvati (Spinoza Lyceum Amsterdam)
2009 Kirsten Stadermann (Praedinius Gymnasium, Groningen)
2008 Bart van Dalen (Sint Michaël College, Zaandam)
2007 Kees Hooyman (Bonifatius College, Utrecht)
2006 Geen verkiezing
2005 Benno Berendsen (Bonhoeffer College, Enschede)
2004 Wil Schraven (Sint Vitus College, Bussum) - Eervolle vermeldingen Sim Blaauw (Piter Jelles, Leeuwarden) en Johan van Steensel (Calvijn College, Goes)

 

Lid worden van sectie Onderwijs en Communicatie

Wilt u lid worden van de sectie Onderwijs en Communicatie en op de hoogte worden gehouden van de activiteiten? Dat kan heel eenvoudig door een mail te sturen naar het NNV-bureau.

De Sectie Onderwijs en Communicatie is in 2003 ontstaan door samenvoeging van de Sectie Onderwijs en de Sectie Natuurkunde Practica.

Doel van de sectie is het bevorderen van goed natuurkunde-onderwijs op alle niveaus. De Sectie maakt hiertoe gebruik van kennis en ervaring van alle NNV-leden.

Bestuur:
Wouter van Joolingen (UT, voorzitter)
Dirk-Jan van Poppe (NVON)
Gerrit Kuik (VU)
Marjolein Vollebregt (UU)
Peter Rennspies
Lodewijk Koopman (docent)
Peter Koopmans
Sijbrand de Jong (Radboud Universiteit)