Nederlandse Natuurkundige Vereniging

Fibers en scintillator

Als een geladen deeltje door een scintillaor gaat, geeft het blauw licht. Golflengteverschuivende fibers verschuiven de frequentie van blauw naar groen licht en brengen het naar buiten zodat het gedetecteerd kan worden. Te zien is een stapel detectoren. Foto: Anne en Charles Timmermans, Radboud Universiteit Nijmegen.

ALMA

Een van de eerste beelden van de ALMA-telescoop in Chili. Foto: (NRAO/AUI/NSF); ALMA (ESO/NAOJ/NRAO); HST (NASA, ESA en B. Whitmore (STScl).

IJsmanen

De vier ijsmanen van Jupiter, Io, Europa, Ganymedes en Callisto. Het is zo goed als zeker dat onder het oppervlakteijs van deze manen zich gelaagde oceanen van water of koolwaterstoffen bevinden van tientallen kilometer dikte.

Psychedelisch

Zeer dunne laagjes silica worden gebruikt als coating. Soms laat dit silica los van de zilverlaag eronder. Met een speciale microscoop kunnen de psychedelische vormen die hierdoor ontstaan zichtbaar gemaakt worden. © Merel Leistikow, AMOLF.

Scienceart

Een combinatie van natriumhydroxide en D76, een stof voor het ontwikkelen van foto's. De stoffen zijn apart in water opgelost en daarna op een objectglas samengevoegd. © Loes Modderman, www.scienceart.nl

Vorige Volgende

Secties

Binnen de NNV zijn diverse secties actief. Er zijn twee soorten secties, vakinhoudelijk georiënteerde en breed georiënteerde secties. De vakinhoudelijke secties concentreren zich op een specifiek gebied van de fysica zoals bijvoorbeeld de subatomaire fysica. De breed georiënteerde secties richten zich op onderwerpen die alle fysici aangaan, zoals bijvoorbeeld Energie en Klimaat of Bedrijfsleven en Innovatie.

Secties organiseren hun activiteiten onafhankelijk van het bestuur, hierbij kan worden gedacht aan symposia, conferenties en excursies. U kunt als NNV-lid gratis lid worden van een of meer secties; uw naam wordt dan aan de desbetreffende sectie(s) doorgegeven voor de toezending van informatie en uitnodigingen.

Ook enkele zelfstandige verenigingen vormen een sectie van de NNV. De NNV kent de volgende secties: