Nederlandse Natuurkundige Vereniging

Word ook lid!

Natuurkundige? Dan word je natuurlijk lid van de NNV.

Zwaartekrachtsgolven

Visualisatie van zwaartekrachtsgolven. Afbeelding: NASA.

ITER

De bouw van ITER. Foto: ITER Organization.

Digitale informatie

De wereld is omgeven met digitale informatie. Illustratie: Esger Brunner.

Dubbel vuurwerk

Visualisatie van het dubbele vuurwerk dat in sommige radiostelsels is aangetroffen. Credits: ESA/Carreau.

Abacus

Een abacus of telraam is een voorloper van de huidige rekenhulpmiddelen.

Vorige Volgende

Physics@Veldhoven

Jaarlijks organiseert de NNV een sessie tijdens Physics@Veldhoven, de NWO-natuurkundeconferentie voor onderzoekers die in 2019 op 22 en 23 januari wordt gehouden. Vanwege de grote ontwikkelingen op het gebied van ‘Open Science en Open Data’ heeft de NNV dit onderwerp centraal gezet in haar sessie op 22 januari 2019.

In het geval van open data kunnen data vrijelijk worden gebruikt en hergebruikt door iedereen. (Onderzoeks)resultaten komen zo breed beschikbaar, maar uiteraard zit er ook de kant aan van patenten, privacy en verschillen in nationale en internationale richtlijnen. Open science en open data zijn sterk gerelateerd en de ontwikkelingen op dit vlak schrijden snel voort. Aan de ene kant is dit goed, maar tegelijkertijd loert het gevaar van misbruik of foute interpretatie van data. Er zitten vele kanten aan het onderwerp, niet alleen juridische, maar ook organisatorische en praktische zaken.

De NNV organiseert niet alleen deze specifieke sessie, maar daarnaast is NNV-voorzitter Diederik Jekel tijdens Physics@Veldhoven wederom beschikbaar voor een-op-een-advies. Wetenschappers kunnen zich aanmelden voor een korte sessie met Diederik Jekel, waarin hij tips geeft voor hoe iemand bij het uitdragen van haar/zijn onderzoek nog beter beslagen ten ijs kan komen.