Nederlandse Natuurkundige Vereniging

Fibers en scintillator

Als een geladen deeltje door een scintillaor gaat, geeft het blauw licht. Golflengteverschuivende fibers verschuiven de frequentie van blauw naar groen licht en brengen het naar buiten zodat het gedetecteerd kan worden. Te zien is een stapel detectoren. Foto: Anne en Charles Timmermans, Radboud Universiteit Nijmegen.

ALMA

Een van de eerste beelden van de ALMA-telescoop in Chili. Foto: (NRAO/AUI/NSF); ALMA (ESO/NAOJ/NRAO); HST (NASA, ESA en B. Whitmore (STScl).

IJsmanen

De vier ijsmanen van Jupiter, Io, Europa, Ganymedes en Callisto. Het is zo goed als zeker dat onder het oppervlakteijs van deze manen zich gelaagde oceanen van water of koolwaterstoffen bevinden van tientallen kilometer dikte.

Psychedelisch

Zeer dunne laagjes silica worden gebruikt als coating. Soms laat dit silica los van de zilverlaag eronder. Met een speciale microscoop kunnen de psychedelische vormen die hierdoor ontstaan zichtbaar gemaakt worden. © Merel Leistikow, AMOLF.

Scienceart

Een combinatie van natriumhydroxide en D76, een stof voor het ontwikkelen van foto's. De stoffen zijn apart in water opgelost en daarna op een objectglas samengevoegd. © Loes Modderman, www.scienceart.nl

Vorige Volgende

NNV-reizen / Quarktravel

Neem ook een kijkje op de geheel vernieuwde site. Er zijn dit jaar reizen mogelijk naar Genève, Berlijn, Grenoble, Aken, Hamburg en La Palma. De inschrijving voor de reizen in het schooljaar 2013-2014 is op 15 oktober 2013 gesloten. 

In schooljaar 2012-2013 zijn bijna 500 natuurkundeleerlingen, uit de 6VWO klassen van 27 verschillende scholen, samen met 52 van hun docenten mee op studiereis geweest, als deelnemers in 1 van de 14 excursies naar topinstituten in Europa. Oorspronkelijk voortgekomen uit het Project Moderne Natuurkunde, vinden deze reizen al weer jaren plaats als activiteit van de Nederlandse Natuurkundige Vereniging, met veel dank aan de stichting FOM en aan het Europees Platform, die de reizen financieel ondersteunen. Meer over de reizen valt te lezen in het boekje QUARKS EN QUANTA, een uitgave van het Europees Platform, en geschreven door Johan de Jong, voormalig lid van de organiserende reiscommissie.

Als voorbereiding werden bovendien bezoeken gebracht aan enkele Nederlandse universiteiten of onderzoeksinstituten. Dank aan het Nikhef, en de natuurkunde-afdelingen van de universiteiten van Groningen, Leiden, Nijmegen en Twente, voor het organiseren van deze “instituutsdagen”.

Dit jaar waren er excursies naar CERN (Genève), ILL/ESRF (Grenoble), COSY/JARA (Jülich, bij Aken), DESY (Hamburg), nieuw waren de reizen naar het Max Planck Instituut in Berlijn. Het waren als vanouds inspirerende reizen.

Voor meer info en registratie lees verder 

De reiscommissie van de NNV: 

  • A. de Boer
  • D. Hoekzema
  • N. de Graaf
  • P. Koopmans
  • P. Neuraij
  • J. van Riswick
  • B. te Winkel