Nederlandse Natuurkundige Vereniging

Fibers en scintillator

Als een geladen deeltje door een scintillaor gaat, geeft het blauw licht. Golflengteverschuivende fibers verschuiven de frequentie van blauw naar groen licht en brengen het naar buiten zodat het gedetecteerd kan worden. Te zien is een stapel detectoren. Foto: Anne en Charles Timmermans, Radboud Universiteit Nijmegen.

ALMA

Een van de eerste beelden van de ALMA-telescoop in Chili. Foto: (NRAO/AUI/NSF); ALMA (ESO/NAOJ/NRAO); HST (NASA, ESA en B. Whitmore (STScl).

IJsmanen

De vier ijsmanen van Jupiter, Io, Europa, Ganymedes en Callisto. Het is zo goed als zeker dat onder het oppervlakteijs van deze manen zich gelaagde oceanen van water of koolwaterstoffen bevinden van tientallen kilometer dikte.

Psychedelisch

Zeer dunne laagjes silica worden gebruikt als coating. Soms laat dit silica los van de zilverlaag eronder. Met een speciale microscoop kunnen de psychedelische vormen die hierdoor ontstaan zichtbaar gemaakt worden. © Merel Leistikow, AMOLF.

Scienceart

Een combinatie van natriumhydroxide en D76, een stof voor het ontwikkelen van foto's. De stoffen zijn apart in water opgelost en daarna op een objectglas samengevoegd. © Loes Modderman, www.scienceart.nl

Vorige Volgende

Sectie Subatomaire Fysica

De sectie Subatomaire Fysica organiseert jaarlijks een tweedaags symposium in november.

Wilt u lid worden van de sectie Subatomaire Fysica en op de hoogte worden gehouden van de activiteiten? Dat kan heel eenvoudig door een mail te sturen aan het NNV-bureau.

De sectie Subatomaire Fysica is in 2008 ontstaan na een fusie van de secties Kernfysica en Hoge-Energiefysica.

Voorzitter: Prof.dr. N. Kalantar-Nayestanaki
p/a KVI
Zernikelaan 25
9747 AA Groningen
tel 050 363 6676

Vice-voorzitter: Prof.dr.ir. E.N. Koffeman
p/a Nikhef
Postbus 41882
1009 DB Amsterdam

Penningmeester: dr. Johan Messchendorp
p/a KVI
Zernikelaan 25
9747 AA Groningen
tel 050 363 3558, fax 050 363 4003

Secretaris: Dr. Ivo van Vulpen
Nikhef
Postbus 41882
1009 DB Amsterdam

Bestuursleden: Prof. dr. J.-W. van Holten, dr. A. Mischke en dr. F. Filthaut.