Nederlandse Natuurkundige Vereniging

Digitale informatie

De wereld is omgeven met digitale informatie. Illustratie: Esger Brunner.

De bullet cluster

Bullet Cluster. Indicatie voor donkere materie. Het hete röntgengas is in het rood afgebeeld, gemeten met een telescoop. Daarbuiten is de donkere materie (blauw).

IJsmanen

De vier ijsmanen van Jupiter, Io, Europa, Ganymedes en Callisto. Het is zo goed als zeker dat onder het oppervlakteijs van deze manen zich gelaagde oceanen van water of koolwaterstoffen bevinden van tientallen kilometer dikte.

Fibers en scintillator

Als een geladen deeltje door een scintillaor gaat, geeft het blauw licht. Golflengteverschuivende fibers verschuiven de frequentie van blauw naar groen licht en brengen het naar buiten zodat het gedetecteerd kan worden. Te zien is een stapel detectoren. Foto: Anne en Charles Timmermans, Radboud Universiteit Nijmegen.

Abacus

Een abacus of telraam is een voorloper van de huidige rekenhulpmiddelen.

Vorige Volgende

Activiteiten: November

18 September 2015 t/m 03 January 2016

tentoonstelling ‘Einstein & Friends’

Museum Boerhaave opent op 18 september de tentoonstelling ‘Einstein & Friends’. Deze tentoonstelling  kent een bijzondere gastconservator, namelijk de directeur van het museum, Dirk van Delft. Met deze tentoonstelling viert het ...

Lees meer →

04 November 2015

ICAB Conferentie 2015 “Opleiden… Breed of Smal?”

Op woensdag 4 november vindt de ICAB conferentie 2015 plaats bij de Rijksuniversiteit Groningen. Het ICAB is een landelijk netwerk van innovatiecentra met als doel de kwaliteit van het academisch ...

Lees meer →

06 November 2015

Najaarsvergadering NNV-sectie Subatomaire Fysica

De najaarsvergadering van de NNV-sectie Subatomaire Fysica zal dit jaar plaatsvinden op vrijdag 6 november in Lunteren. Naast 4 plenaire voordrachten: 3 wetenschappelijk en 1 extern zullen een groot aantal ...

Lees meer →

16 November 2015

Lezing Immunotherapie bij kanker.

Koninklijke Maatschappij voor Natuurkunde organiseert een reeks van lezingen door vooraanstaande onderzoekers over nieuwe ontwikkelingen in de wetenschap.De lezing Immunotherapie bij kanker wordt gegeven door Prof.dr. C.G. Figdor.

Voor meer informatie, zie: www.natuurwetenschappen-diligentia.nl

30 November 2015

Lezing Het ecosysteem van onze Melkweg.

Koninklijke Maatschappij voor Natuurkunde organiseert een reeks van lezingen door vooraanstaande onderzoekers over nieuwe ontwikkelingen in de wetenschap. De lezing "Het ecosysteem van onze Mlekweg"wordt gehouden door mevrouw prof.dr. M. Haverkorn.

Voor meer info, zie: www.natuurwetenschappen-dilligentia.nl.