Nederlandse Natuurkundige Vereniging

Digitale informatie

De wereld is omgeven met digitale informatie. Illustratie: Esger Brunner.

De bullet cluster

Bullet Cluster. Indicatie voor donkere materie. Het hete röntgengas is in het rood afgebeeld, gemeten met een telescoop. Daarbuiten is de donkere materie (blauw).

IJsmanen

De vier ijsmanen van Jupiter, Io, Europa, Ganymedes en Callisto. Het is zo goed als zeker dat onder het oppervlakteijs van deze manen zich gelaagde oceanen van water of koolwaterstoffen bevinden van tientallen kilometer dikte.

Fibers en scintillator

Als een geladen deeltje door een scintillaor gaat, geeft het blauw licht. Golflengteverschuivende fibers verschuiven de frequentie van blauw naar groen licht en brengen het naar buiten zodat het gedetecteerd kan worden. Te zien is een stapel detectoren. Foto: Anne en Charles Timmermans, Radboud Universiteit Nijmegen.

Abacus

Een abacus of telraam is een voorloper van de huidige rekenhulpmiddelen.

Vorige Volgende

Activiteiten: February

01 February 2016

Lezing Kunnen we leven maken in het lab?

Koninklijke Maatschappij voor Natuurkunde organiseert een reeks van lezingen door vooraanstaande onderzoekers over nieuwe ontwikkelingen in de wetenschap. De lezing "Kunnen we leven maken in het lab?"wordt gehouden door Prof.dr. S. Otto.

Voor info: www.natuurwetenschappen-diligentia.nl.

08 February 2016 t/m 11 February 2016

The MIIFED-IBF 2016 congress, Monaco ITER International Fusion Energy Days (MIIFED)

MIIFED-IBF congress will be taking place in Monaco on February 8-11 2016, under the high patronage of H.S.H. Prince Albert II. Congress website is http://www.miifed-ibf2016.com

15 February 2016

Lezing Het in- en uitschakelen van genen: "de maakbare mens"?

Koninklijke Maatschappij voor Natuurkunde organiseert een reeks van lezingen door vooraanstaande onderzoekers over nieuwe ontwikkelingen in de wetenschap. De lezing Het in- en uitschakelen van genen: "de maakbare mens"? wordt gehouden door Mevrouw prof.dr. M.G. Rots.

Voor info: www.natuurwetenschappen-diligentia.nl.

21 February 2016

Paradisolezing: De Quantumrevolutie

Paradiso heeft voor begin 2016 een lezingenreeks georganiseerd onder de titel "Onze toekomst; Acht grote vragen in de wetenschap".
Op zondag 21 februari geeft Prof. dr. Dirk Bouwmeester een lezing ...

Lees meer →

22 February 2016 t/m 26 February 2016

Frontiers of Physics

Met prof. Gerard ’t Hooft, Met prof. Vincent Icke, prof. Carlo Beenakker, prof. Dennis Dieks, prof. Frank Linde, dr. Marcel Vonk, prof. Jo Hermans en Charlotte Icke-Lemmens     

Ten gevolge van ...

Lees meer →

29 February 2016

Lezing Interactie tussen licht en materie.

Koninklijke Maatschappij voor Natuurkunde organiseert een reeks van lezingen door vooraanstaande onderzoekers over nieuwe ontwikkelingen in de wetenschap. De lezing "Interactie tussen licht en materie"wordt gegeven door Prof.dr. W.J. van der Zande.

Voor info: www.natuurwetenschappen-diligentia.nl.