Nederlandse Natuurkundige Vereniging

Word ook lid!

Natuurkundige? Dan word je natuurlijk lid van de NNV.

Waanzinnige zintuigen

Bestel deze waanzinnig mooie en leerzame poster over de bijzondere zintuigen van dieren! Voor in het klaslokaal of gewoon thuis. De poster laat zien hoe hommels het elektrische veld van bloemen kunnen waarnemen, wat ze helpt bij het herkennen van bloemen. Dolfijnen kunnen voorwerpen die ze voor het eerst tegenkomen via echolocatie later op een televisiescherm herkennen. En zo zijn er veel meer voorbeelden. De poster is in A1- en A2-formaat te bestellen door een mail te sturen naar bureau@nnv.nl. U betaalt alleen de verzendkosten.

Kwartet

Ons prachtige 'Grote-duik-in-de-wereld-van-de-Natuurkundekwartet', bestel het ook!

Vorige Volgende

Sectie Geschiedenis en Grondslagen van de Natuurkunde

Als je de natuurkunde en het wereldbeeld dat ze ons schetst naar waarde wil schatten, zul je haar geschiedenis en grondslagen moeten begrijpen. Daarvoor is er de sectie Geschiedenis & Grondslagen van de Natuurkunde. De sectie werkt mee aan het organiseren van nationale en internationale conferenties over onderwerpen die gerelateerd zijn aan de geschiedenis en grondslagen van de natuurkunde (zoals recentelijk ’t Hooft 2019, een conferentie gewijd aan de Nobelprijswinnaar Gerard ‘t Hooft). Daarnaast is de sectie betrokken bij de nominatie van door de European Physical Society erkende historische plaatsen – zo is afgelopen jaar de Utrechtse Sonneborgh erkend als historische plaats evenals het Zeemanlab in Amsterdam. In 2022 organiseerde de sectie in samenwerking met anderen de workshop 'Hermann and Friends', waarin de aandacht lag op vrouwen in de fysica. Ook de komende jaren zal de sectie Geschiedenis & Grondslagen zich inzetten voor de natuurkunde, haar geschiedenis en haar grondslagen.

Voor meer informatie:

https://foundations2018.sites.uu.nl/

https://thooft2019.sites.uu.nl/

https://www.eps.org/page/distinction_sites

 

Conferentie ’t Hooft 2019: ‘From weak force to black hole thermodynamics and beyond’

Van donderdag 11 t/m zaterdag 13 juli werd er ter ere van Nobelprijswinnaar Gerard ’t Hooft een conferentie georganiseerd door de universiteit van Utrecht in samenwerking met de sectie Geschiedenis en Grondslagen van de Natuurkunde van de NNV. De aanleiding was. dat het dit jaar twintig jaar geleden is dat ‘t Hooft in Stockholm de Nobelprijs voor natuurkunde in ontvangst nam "Voor het ophelderen van de kwantumstructuur van elektrozwakke interacties in de natuurkunde".

Maar ’t Hooft is meer dan zijn Nobelprijs. Naast baanbrekende ontdekkingen in de theoretische natuurkunde heeft hij ook een zeer uitgesproken visie op de filosofie van de natuurkunde: hij verdedigt het standpunt dat de wereld uiteindelijk deterministisch van aard is (en dus dat de quantummechanica slechts een benadering van de werkelijkheid is – een heel goede benadering, dat wel). Voor onze vrije wil, waar filosofen maar niet over uitgepraat raken, is in de natuurkunde volgens ’t Hooft geen plaats.

Er is op de conferentie door grote namen van over de hele wereld gesproken en gedebatteerd over de ontdekkingen van Gerard ’t Hooft en recente ontwikkelingen op dat gebied (denk aan het Higgsdeeltje en zwaartekrachtsgolven). Het bijzondere aan deze conferentie is dat er voorvechters en grondleggers van de meest veelbelovende kandidaten voor een ‘theorie van alles’ aanwezig waren: Gerard ’t Hooft (Standaard Model), Carlo Rovelli (Loop Quantum Gravity), Andrew Strominger (Snaartheorie) en vele anderen – wat ze in Hollywood een ‘all star cast’ zouden noemen.

Gerenommeerde historici en filosofen hebben de natuurkundige ontdekkingen en ontwikkelingen in een bredere context geplaatst. Op speciaal verzoek van Gerard ’t Hooft zijn ook filosofen en natuurkundigen uitgenodigd van wie de ideeën anders zijn dan die van Gerard zelf… dat leverde heel wat discussie op!

Omdat de NNV een substantiele financiele bijdrage leverde aan de conferentie, kost deelname aan de conferentie voor NNV leden geen 100, maar slechts 50 euro. In de avond van zaterdag 13 juli was er de mogelijkheid deel te nemen aan het conferentie-diner.

Bekijk de website voor een volledige sprekerslijst en meer informatie.

Locatie: Universiteit Utrecht, Science Park 

 

Wilt u lid worden van de sectie Geschiedenis en Grondslagen van de Natuurkunde en op de hoogte worden gehouden van de activiteiten? Dat kan heel eenvoudig door een mail te sturen aan het NNV-bureau.

Voorzitter:
dr. G. Bacciagaluppi
Departement Wiskunde, UU
Buys Ballotgebouw
Princetonplein 5
Room 4.09
3584 CC UTRECHT
tel 030 253 1895/2844

Bestuursleden: prof.dr. N.P. Landsman (Nijmegen), prof.dr. D.G.B.J. Dieks (Utrecht), prof.dr. J. van Dongen (Amsterdam), dr. S. de Haro (Amsterdam), dr. F.J. Benedictus (Utrecht), prof.dr. M. van der Heijden (Eindhoven)