Nederlandse Natuurkundige Vereniging

NNV ontvangt predicaat Koninklijk

NNV-voorzitter Diederik Jekel ontvangt de oorkonde uit handen van commissaris van de Koning in Noord-Holland, Arthur van Dijk. Foto: Elmer van de Marel.

Word ook lid!

Natuurkundige? Dan word je natuurlijk lid van de NNV.

Gratis posters voor het vo

Vol trots kondigen we onze nieuwe posters aan. Omdat de NNV in 2021 haar 100-jarig bestaan viert, bieden we een gratis set van 6 nieuwe posters aan voor in het natuurkundelokaal. Zie voor meer info: https://www.nnv.nl/NNV_100_jaar_in_2021.

Kwartet

Ons prachtige 'Grote-duik-in-de-wereld-van-de-Natuurkundekwartet', bestel het ook!

Vorige Volgende

Natuurkundedocent van het Jaar

Goede docenten spelen een sleutelrol bij het inspireren en enthousiasmeren van jongeren voor een vak. Hoe vaak refereren mensen wanneer ze later naar hun studiekeuze wordt gevraagd niet aan een speciale docent die hen de liefde voor het vak bijbracht? Om dat soort excellente natuurkundedocenten te eren, organiseert de NNV sinds 2004 de verkiezing van de Natuurkundedocent van het Jaar. Scholen worden jaarlijks opgeroepen om een docent voor te dragen. Uit de nominaties blijkt dat er in het hele land veel talent zit onder de natuurkundedocenten. Prijswinnaars komen uit heel Nederland, onderaan deze pagina is de complete lijst van uitverkoren docenten te vinden.

De Natuurkundedocent van het Jaar ontvangt de prijs tijdens het congres FYSICA uit handen van de NNV-voorzitter. Naast de eeuwige roem ontvangt de winnende docent € 1000 voor zichzelf en €1500 voor haar/zijn school.

Het is nu mogelijk om docenten te nomineren voor de verkiezing van de Natuurkundedocent van het Jaar 2023! We roepen een ieder op om eens om u heen te kijken: welke docent zou deze titel verdienen? Nominaties kunnen tot en met 1 december 2022 worden ingestuurd naar de NNV, gericht aan de directeur. Klik hier om de advertentie te downloaden. Nomineren kan door een gloedvolle aanbeveling van ongeveer 1 A4 in te sturen. Uit de inzendingen selecteert de jury 3 finalisten. Van deze drie finalisten wordt vervolgens aanvullende informatie opgevraagd. De vorm van deze aanvullende informatie is geheel vrij (film, stripverhaal, teksten, ...), uiterlijk 1 maart moet deze informatie binnen zijn. Op basis van de aanvullende informatie komt de jury tot een winnaar. Op 26 mei vindt de prijsuitreiking plaats tijdens het congres FYSICA op de TU Delft.

De NNV vindt diversiteit en inclusiviteit in het natuurkundeveld (en in de maatschappij in het algemeen) belangrijk. We gaan ervan uit dat genomineerde docenten en nominerende scholen dit kunnen onderschrijven.

Tijdpad:

1 december 2022 - deadline nominaties van 1 A4
December 2022 - jury selecteert 3 finalisten, alle scholen ontvangen hierover bericht
1 maart 2023 - deadline voor het insturen van aanvullende informatie over de 3 finalisten
26 mei 2023 - uitreiking prijs aan de Natuurkundedocent van het Jaar 2023 tijdens het congres FYSICA 2023 op de TU Delft 

 

Natuurkundedocent van het Jaar 2022: Govertjan de With uit Veenendaal

Ook dit jaar heeft de NNV weer een natuurkundedocent uitgeroepen tot Natuurkundedocent van het Jaar. Govertjan de With uit Veenendaal viel dit jaar in de prijzen. Tijdens FYSICA 2022 werd hem de prijs overhandigd door NNV-voorzitter Diederik Jekel. De jury had dit jaar nominaties van hoge kwaliteit binnengekregen. De genomineerde docenten laten goed zien hoe leuk en interessant natuurkunde is en vormen echt een band met hun leerlingen. Voorts zijn ze inspirerende collega’s en mentoren voor hun collega-natuurkundedocenten. Maar er kan er maar een de winnaar zijn. Govertjan de With onderscheidt zich door zijn enorme en aanstekelijke enthousiasme. In zijn lessen gebruikt hij uiteenlopende middelen om leerlingen te inspireren en natuurkunde te onderwijzen. Dat hij daarvoor de show niet schuwt blijkt uit een zin uit zijn nominatie: “Govertjan vindt dat hij op school een mooiere plek heeft dan in het theater. Op school kan hij telkens een andere show geven. Elke keer weer nieuwe lesstof en geen herhalende optredens…”

Hij introduceert nieuwe ideeën en demonstraties, hij legt uit en inspireert. Govertjan de With laat iedereen om hem heen zien dat natuurkunde geweldig is en dat je natuurkunde ook overal tegenkomt. Hij is degene die collega’s (zowel letterlijk als figuurlijk) meeneemt in het verbreden en verdiepen van de vakkennis. Nieuwe literatuur, nieuwe excursies en lezingen komen vaak bij hem vandaan. Govertjan organiseerde bijvoorbeeld een excursie langs de Leidse muurformules en wist over elk van de formules onderhoudend te vertellen.

Het is ieder jaar weer geweldig om te zien hoeveel fantastische en inspirerende natuurkundedocenten er in Nederland werkzaam zijn.

Govertjan de With wordt gefeliciteerd door Diederik Jekel.

Eerdere verkiezingen

De afgelopen jaren zijn tot Docent van het Jaar gekozen:
2022 Govertjan de With (Ichthus College, Veenendaal)
2021 Arjan van der Meij (De Populier, Den Haag)
2020 Martijn Leensen (Ds. Pierson College, Den Bosch)
2019 Michiel van Duin (Pallas Athene College, Ede)
2018 Sjaak van Doorn (Gertrudis College, Roosendaal)
2017 Hans Bruning (Comenius Lyceum Amsterdam)
2016 Saskia Plekkenpol (Griftland College, Soest)
2015 Leo van Dijk (Maaslandcollege, Oss)
2014 Jan van Riswick (Raaijland College, Venray) en Paul de Haas (Kandinsky College, Nijmegen)
2013 Annette de Boer-Arts (Gymnasium Celeanum, Zwolle)
2012 Fons Bleijendaal (Zaanlands Lyceum, Zaandam) en Ton Versteegh (KWC, Culemborg)
2011 Arjan Pruim (Nuborgh College, Elburg)
2010 Giuseppe Salvati (Spinoza Lyceum Amsterdam)
2009 Kirsten Stadermann (Praedinius Gymnasium, Groningen)
2008 Bart van Dalen (Sint Michaël College, Zaandam)
2007 Kees Hooyman (Bonifatius College, Utrecht)
2006 Geen verkiezing
2005 Benno Berendsen (Bonhoeffer College, Enschede)
2004 Wil Schraven (Sint Vitus College, Bussum) - Eervolle vermeldingen Sim Blaauw (Piter Jelles, Leeuwarden) en Johan van Steensel (Calvijn College, Goes)