Nederlandse Natuurkundige Vereniging

NNV ontvangt predicaat Koninklijk

NNV-voorzitter Diederik Jekel ontvangt de oorkonde uit handen van commissaris van de Koning in Noord-Holland, Arthur van Dijk. Foto: Elmer van de Marel.

De Robbert

Dit feestjaar, waarin de Nederlandse Natuurkundige Vereniging 100 jaar bestaat, vraagt om een speciale editie van het NTvN: de Robbert! Zie ntvn.nl voor een gratis pdf.

Word ook lid!

Natuurkundige? Dan word je natuurlijk lid van de NNV.

100 jaar NNV in 2021

De NNV viert in 2021 haar 100-jarig bestaan!

Gratis posters voor het vo

Vol trots kondigen we onze nieuwe posters aan. Omdat de NNV in 2021 haar 100-jarig bestaan viert, bieden we een gratis set van 6 nieuwe posters aan voor in het natuurkundelokaal. Zie voor meer info: https://www.nnv.nl/NNV_100_jaar_in_2021.

Vorige Volgende

Natuurkundedocent van het Jaar

Goede docenten spelen een sleutelrol bij het inspireren en enthousiasmeren van jongeren voor een vak. Hoe vaak refereren mensen wanneer ze later naar hun studiekeuze wordt gevraagd niet aan een speciale docent die hen de liefde voor het vak bijbracht? Om dat soort excellente natuurkundedocenten te eren, organiseert de NNV sinds 2004 de verkiezing van de Natuurkundedocent van het Jaar. Scholen worden jaarlijks opgeroepen om een docent voor te dragen. Uit de nominaties blijkt dat er in het hele land veel talent zit onder de natuurkundedocenten. Prijswinnaars komen uit heel Nederland, onderaan deze pagina is de complete lijst van uitverkoren docenten te vinden.

De Natuurkundedocent van het Jaar ontvangt de prijs tijdens het congres FYSICA uit handen van de NNV-voorzitter. Naast de eeuwige roem ontvangt de winnende docent € 1000 voor zichzelf en €1500 voor haar/zijn school.

 

Nomineer een collega voor de titel Natuurkundedocent van het Jaar 2022!

Tot 1 december 2021 is het mogelijk om een topdocent te nomineren voor de verkiezing van de Natuurkundedocent van het Jaar 2022. We zijn op zoek naar getalenteerde, enthousiaste, originele en vakbekwame docenten natuurkunde. Heeft u zo'n docent op school, dan raden we u aan om een nominatie in te dienen!

Een nominatie bestaat uit 1 A4. Een jury bekijkt alle inzendingen en selecteert een drietal finalisten die vervolgens een tweede ronde ingaan. Van deze personen wordt aanvullende informatie opgevraagd die mag bestaan uit een heel palet mogelijkheden (een film, een stripverhaal, een schriftelijke toelichting, ...), de keuze is aan u. De deadline voor het indienen van deze extra informatie is 1 maart 2022. De uiteindelijke prijs reiken wij uit op ons congres FYSICA, dat op vrijdag 22 april 2022 plaatsvindt. Voor de winnaar is er een aantrekkelijke prijs beschikbaar, want naast eeuwige roem ontvangt de winnende docent € 1000 voor zichzelf en €1500 voor haar/zijn school.

Alle inzenders krijgen eind december 2021 bericht of hun docent door is naar de tweede ronde of niet. Jaarlijks ontvangen we nominaties van geweldige docenten, helaas kan er steeds maar een de winnaar zijn. Voormalige winnaars van de prijs kunnen niet nogmaals worden genomineerd, maar een tweede maal nomineren van niet-winnaars kan natuurlijk wel.

Nominaties kunnen worden gezonden naar Noortje de Graaf, directeur van de NNV.

Alle data op een rijtje:

1 december 2021 - deadline indienen nominaties via directeur@nnv.nl, max. 1 A4.
december 2021 - jury beraadslaagt en selecteert 3 finalisten
eind december 2021 - alle indieners krijgen bericht of hun kandidaat door is naar de finale
1 maart 2022 - deadline voor aanleveren aanvullende informatie over finalisten
maart 2022 - jury selecteert de winnaar
uiterlijk 1 april 2022 - indieners horen of hun kandidaat gewonnen heeft
22 april 2022 - uitreiking prijs aan de Natuurkundedocent van het Jaar 2022 tijdens FYSICA 2022

Natuurkundedocent van het Jaar 2021: Arjan van der Meij uit Den Haag

Arjan van der Meij, docent natuurkunde aan De Populier in Den Haag, is door de NNV uitgeroepen tot Natuurkundedocent van het Jaar 2021. Er waren dit jaar weer geweldige nominaties binnengekomen. Arjan van der Meij was geselecteerd voor de finale, samen met Cathy Baars (Martinuscollege, Grootebroek) en Onne van Slooten (Mendelcollege, Haarlem). Stuk voor stuk topdocenten die leerlingen inspireren voor het vak natuurkunde en daarnaast buiten het ‘gewone docentenwerk’ ook andere initiatieven ontplooien.

In Arjan van der Meij vond de jury uiteindelijk alles wat ze zoekt in een Natuurkundedocent van het Jaar: een gedreven persoon die excellent onderwijs geeft, geliefd bij leerlingen en gewaardeerd door collega’s en die tevens bijdragen levert aan de maatschappij.

Uit de nominatie die we ontvingen kwam de winnaar naar voren als een authentieke en hyperenergiek persoon. Hij is de drijvende kracht achter veel grootse initiatieven. Zo is er het Feynmanproject dat de leerlingen uit groep 8 van de basisschool inspireert en uitdaagt. Bij de Fabklas op vrijdagmiddagen en -avonden komen leerlingen uit de tweede tot en met het laatste jaar van de middelbare school op vrijwillige basis bijeen om te werken aan techniekprojecten.

Arjan is een groot voorstander en uitdrager van het zogenaamde 'maakonderwijs'. Door wat hij 'klooien' noemt, ontstaan er creatieve ideeën. Door te proberen en te maken, leren leerlingen van allerlei wiskundige, natuurkundige, biologische en scheikunde principes. Dit 'maakonderwijs' draagt hij uit bij allerlei bijeenkomsten over onderwijs. Arjan is actief op sociale media en hij deelt zijn kennis en inzichten met de brede gemeenschap van natuurkundedocenten.

Bijzonder is dat hij bij de diploma-uitreiking voor iedere mentorleerling een persoonlijk ukelelelied ten gehore brengt. Al met al een geweldige docent die de titel Natuurkundedocent van het Jaar 2021 zeer verdient. 

De verkiezing van de ‘Natuurkundedocent van het Jaar’ wordt jaarlijks georganiseerd door de Nederlandse Natuurkundige Vereniging. Arjan van der Meij ontving de prijs tijdens het online-congres FYSICA 2021 op vrijdag 16 april. De prijs bestaat uit een oorkonde plus € 1000 voor de docent en € 1500 voor de school.

Arjan van der Meij oefent voor zijn examenliederen.

Eerdere verkiezingen

De afgelopen jaren zijn tot Docent van het Jaar gekozen:
2021 Arjan van der Meij (De Populier, Den Haag)
2020 Martijn Leensen (Ds. Pierson College, Den Bosch)
2019 Michiel van Duin (Pallas Athene College, Ede)
2018 Sjaak van Doorn (Gertrudis College, Roosendaal)
2017 Hans Bruning (Comenius Lyceum Amsterdam)
2016 Saskia Plekkenpol (Griftland College, Soest)
2015 Leo van Dijk (Maaslandcollege, Oss)
2014 Jan van Riswick (Raaijland College, Venray) en Paul de Haas (Kandinsky College, Nijmegen)
2013 Annette de Boer-Arts (Gymnasium Celeanum, Zwolle)
2012 Fons Bleijendaal (Zaanlands Lyceum, Zaandam) en Ton Versteegh (KWC, Culemborg)
2011 Arjan Pruim (Nuborgh College, Elburg)
2010 Giuseppe Salvati (Spinoza Lyceum Amsterdam)
2009 Kirsten Stadermann (Praedinius Gymnasium, Groningen)
2008 Bart van Dalen (Sint Michaël College, Zaandam)
2007 Kees Hooyman (Bonifatius College, Utrecht)
2006 Geen verkiezing
2005 Benno Berendsen (Bonhoeffer College, Enschede)
2004 Wil Schraven (Sint Vitus College, Bussum) - Eervolle vermeldingen Sim Blaauw (Piter Jelles, Leeuwarden) en Johan van Steensel (Calvijn College, Goes)