Nederlandse Natuurkundige Vereniging

Word ook lid!

Natuurkundige? Dan word je natuurlijk lid van de NNV.

De Robbert

Dit feestjaar, waarin de Nederlandse Natuurkundige Vereniging 100 jaar bestaat, vraagt om een speciale editie van het NTvN: de Robbert! Zie ntvn.nl voor een gratis pdf.

Gratis posters voor het vo

Vol trots kondigen we onze nieuwe posters aan. Omdat de NNV in 2021 haar 100-jarig bestaan viert, bieden we een gratis set van 6 nieuwe posters aan voor in het natuurkundelokaal. Zie voor meer info: https://www.nnv.nl/NNV_100_jaar_in_2021.

FYSICA 2021

FYSICA 2021 is op 16 april, dit jaar is deelname gratis vanwege ons feestjaar. Kijk voor meer informatie op fysica.nl.

100 jaar NNV in 2021

De NNV viert in 2021 haar 100-jarig bestaan!

Vorige Volgende

Natuurkundedocent van het Jaar

Goede docenten spelen een sleutelrol bij het inspireren en enthousiasmeren van jongeren voor een vak. Hoe vaak refereren mensen wanneer ze later naar hun studiekeuze wordt gevraagd niet aan een speciale docent die hen de liefde voor het vak bijbracht? Om dat soort excellente natuurkundedocenten te eren, organiseert de NNV sinds 2004 de verkiezing van de Natuurkundedocent van het Jaar. Scholen worden jaarlijks opgeroepen om een docent voor te dragen. Uit de nominaties blijkt dat er in het hele land veel talent zit onder de natuurkundedocenten. Prijswinnaars komen uit heel Nederland, hier is de complete lijst van uitverkoren docenten te vinden.

De Natuurkundedocent van het Jaar ontvangt de prijs tijdens het congres FYSICA uit handen van de NNV-voorzitter. Naast de eeuwige roem ontvangt de winnende docent € 1000 voor zichzelf en €1500 voor haar/zijn school.

 

Wie verdient de titel Natuurkundedocent van het Jaar 2021?

Ook dit jaar zijn we weer op zoek naar topdocenten waaruit de jury uiteindelijk de Natuurkundedocent van het Jaar 2021 zal kiezen. Er kunnen geen kandidaten meer worden aangemeld, de jurering is in volle gang.

Klik hier voor de advertentie.

 

 

Natuurkundedocent van het Jaar 2020: Martijn Leensen uit Den Bosch

Martijn Leensen, docent natuurkunde aan het Ds. Pierson College in ’s-Hertogenbosch, is door de Nederlandse Natuurkundige Vereniging uitgeroepen tot Natuurkundedocent van het Jaar 2020.

Dit jaar ontving de jury een uitgebreide lijst met nominaties van uitstekende natuurkundedocenten, variërend van jonge, net gestarte docenten tot en met ervaren rotten in het vak. Alle kandidaten toonden liefde voor het vak en, zeer belangrijk, de motivatie om hun kennis en kunde te blijven ontwikkelen. We willen dit belangrijke aspect benadrukken, omdat in het nationale debat over het docententekort soms de indruk ontstaat dat les geven niet zo moeilijk is en dat het onderwijs ouderwets is. Docenten zouden hun productiviteit moeten verhogen, vergelijkbaar met fabrieken en hightech bedrijven. Echter, deze vlieger gaat niet op: het geven van onderwijs is in essentie en vooral een interactie tussen mensen, het is niet de productie van een model T-Fords.

Martijn Leensen is er een uitstekend voorbeeld van dat het geven van onderwijs meer is dan louter kennisoverdracht. Hij wordt geroemd door leerlingen en collega’s. Zijn lessen volgen een gestructureerde opzet voor alle leerlingen, waarbij de leerlingen tevens de mogelijkheid hebben om te differentiëren. Hij is actief met een eigen YouTubekanaal, zodat hij ook als docent functioneert voor andere leerlingen in Nederland. Leerlingen waarderen hem tevens als mentor en begeleider.

Hij gebruikt onderwijskundig onderzoek actief om zijn eigen lessen vorm te geven. Daarbij stimuleert hij een onderzoekcultuur op school. Voor collega’s kan hij de rol van kritische vriend vervullen, waarbij ze gestimuleerd worden om uit de comfortzone te stappen. Tot slot richt Martijn Leensen zich op de psychologie van het leren. Hij deelt zijn kennis in YouTubevideo’s, schrijft erover in zijn blog en past het toe in de praktijk.

De jury is onder de indruk van de manier waarop Martijn Leensen zijn vaardigheden, werk en inzichten deelt met de brede onderwijsgemeenschap. Al deze zaken bij elkaar hebben de jury doen besluiten Martijn Leensen tot Natuurkundedocent van het Jaar 2020 uit te roepen.

De verkiezing van de ‘Natuurkundedocent van het Jaar’ wordt jaarlijks georganiseerd door de Nederlandse Natuurkundige Vereniging. Martijn Leensen ontving de prijs tijdens het congres FYSICA 2020 op vrijdag 17 april; vanwege de coronasituatie was het congres omgetoverd tot een online evenement. De prijs bestaat uit een oorkonde plus € 1000 voor de docent en € 1500 voor de school.

foto: Martijn Leensen