Nederlandse Natuurkundige Vereniging

Word ook lid!

Natuurkundige? Dan word je natuurlijk lid van de NNV.

Zwaartekrachtsgolven

Visualisatie van zwaartekrachtsgolven. Afbeelding: NASA.

ITER

De bouw van ITER. Foto: ITER Organization.

Digitale informatie

De wereld is omgeven met digitale informatie. Illustratie: Esger Brunner.

Dubbel vuurwerk

Visualisatie van het dubbele vuurwerk dat in sommige radiostelsels is aangetroffen. Credits: ESA/Carreau.

Abacus

Een abacus of telraam is een voorloper van de huidige rekenhulpmiddelen.

Vorige Volgende

Natuurkundedocent van het Jaar

Goede docenten spelen een sleutelrol bij het inspireren en enthousiasmeren van jongeren voor een vak. Hoe vaak refereren mensen wanneer ze later naar hun studiekeuze wordt gevraagd niet aan een speciale docent die hen de liefde voor het vak bijbracht? Om dat soort excellente natuurkundedocenten te eren, organiseert de NNV sinds 2004 de verkiezing van de Natuurkundedocent van het Jaar. Scholen worden jaarlijks opgeroepen om een docent voor te dragen. Uit de nominaties blijkt dat er in het hele land veel talent zit onder de natuurkundedocenten. Prijswinnaars komen uit heel Nederland, hier is de complete lijst van uitverkoren docenten te vinden.

Tot en met 1 december 2019 is het weer mogelijk om topdocenten te nomineren voor de verkiezing van Natuurkundedocent van het Jaar 2020. De oproep tot nomineren wordt zichtbaar bij het klikken op onderstaande afbeelding.

 

De Natuurkundedocent van het Jaar ontvangt de prijs tijdens het congres FYSICA uit handen van de NNV-voorzitter. Naast de eeuwige roem ontvangt de winnende docent € 1000 voor zichzelf en €1500 voor haar/zijn school.

 

Michiel van Duin: Natuurkundedocent van het Jaar 2019

Michiel van Duin, docent natuurkunde aan het Pallas Athene College te Ede, is door de NNV uitgeroepen tot Natuurkundedocent van het Jaar 2019. Tijdens FYSICA 2019 werd de prijs hem overhandigd door NNV-voorzitter Diederik Jekel.

Zoals elk jaar, had de jury van de Natuurkundedocent-van-het-jaarverkiezing een moeilijk taak: de kandidaten waren allen uitstekende natuurkundedocenten, maar zijn moeilijk met elkaar te vergelijken. Er is geen universele meetlat waarlangs we de docenten kunnen leggen. Dat is misschien maar goed ook, want er zijn ook geen typische leerlingen, klassen en scholen. Bovendien zijn er meerdere manieren om goed les te geven in natuurkunde. Wat alle kandidaten dit jaar gemeen hadden is de band die ze met hun leerlingen hebben en de lof die ze van hun leerlingen ontvangen.

De jury heeft met Michiel van Duin gekozen voor een docent die de passie die hij heeft voor zijn vak weet over te brengen naar zijn leerlingen. Hij stimuleert leerlingen daarbij om zelf na te denken. Door een gedifferentieerde aanpak weet hij alle leerlingen te bedienen. Leerlingen die natuurkunde moeilijk vinden krijgen van hem een aangepaste uitleg, indien nodig meerdere verschillende, tot ze het snappen. Leerlingen die meer aankunnen krijgen de meer abstracte uitleg met extra achtergronden. Hij maakt duidelijk dat hij geeft om goede resultaten en leerlingen werken daar ook voor. Hij spreekt zijn leerlingen op een volwassen manier aan wanneer ze hun huiswerk niet hebben gemaakt en bereikt daar meer mee dan straffen. Naast de natuurkundelessen is Michiel van Duin ook betrokken bij allerlei andere initiatieven. Zo is hij verantwoordelijk voor het opzetten van een Tinkerlab, een geavanceerde knutselclub, waarin leerlingen leren programmeren, een 3d-printer bouwen of zelf andere projecten opzetten. Hij neemt ook deel aan de STEAM cup challenge, waarbij leerlingen met een microcomputer een oplossing bedenken en maken voor het huis van de toekomst. Met deze activiteiten geeft hij leerlingen de kans om te ontdekken waar hun kwaliteiten liggen.

Michiel van Duin heeft zich geschaard in een illuster rijtje natuurkundedocenten dat sinds 2004 door de NNV is uitgeroepen tot docent van het jaar. Zoals Michiel van Duin in zijn dankwoord al aangaf, is het docentschap geen wedstrijd. Maar het is mooi om in deze tijden van docentenschaarste te benadrukken dat er in Nederland uitstekende docenten zijn en dat het docentschap een prachtige baan is met veel mogelijkheden.

Michiel van Duin ontvangt de prijs uit handen van NNV-voorzitter Diederik Jekel (Foto: NNV).