Nederlandse Natuurkundige Vereniging

Word ook lid!

Natuurkundige? Dan word je natuurlijk lid van de NNV.

Waanzinnige zintuigen

Bestel deze waanzinnig mooie en leerzame poster over de bijzondere zintuigen van dieren! Voor in het klaslokaal of gewoon thuis. De poster laat zien hoe hommels het elektrische veld van bloemen kunnen waarnemen, wat ze helpt bij het herkennen van bloemen. Dolfijnen kunnen voorwerpen die ze voor het eerst tegenkomen via echolocatie later op een televisiescherm herkennen. En zo zijn er veel meer voorbeelden. De poster is in A1- en A2-formaat te bestellen door een mail te sturen naar bureau@nnv.nl. U betaalt alleen de verzendkosten.

FYSICA 2024

Kom ook naar het jaarlijkse FYSICA Congres, 12 april bij de TU Eindhoven.

Kwartet

Ons prachtige 'Grote-duik-in-de-wereld-van-de-Natuurkundekwartet', bestel het ook!

Vorige Volgende

Natuurkundedocent van het Jaar

De Natuurkundedocent van het Jaar

Goede docenten spelen een sleutelrol bij het inspireren en enthousiasmeren van jongeren voor een vak. Hoe vaak refereren mensen wanneer ze later naar hun studiekeuze wordt gevraagd niet aan een speciale docent die hen de liefde voor het vak bijbracht? Om dat soort excellente natuurkundedocenten te eren, organiseert de NNV sinds 2004 de verkiezing van de Natuurkundedocent van het Jaar. Scholen worden jaarlijks opgeroepen om een docent voor te dragen. Uit de nominaties blijkt dat er in het hele land veel talent zit onder de natuurkundedocenten. Prijswinnaars komen uit heel Nederland, onderaan deze pagina is de complete lijst van uitverkoren docenten te vinden.

De procedure om te komen tot de Natuurkundedocent van het Jaar 2024 is gestart. Welke docent zou deze prijs verdienen? Wie zou in het zonnetje gezet moeten worden? Laat het ons weten! Jaarlijks ontvangen we prachtige nominaties en we zien ook dit jaar weer uit naar de inzendingen. Het is een feest om te lezen wat voor een goede docenten er in Nederland werkzaam zijn. Helaas kan er maar 1 docent in de prijzen vallen, dus is het zeker mogelijk om iemand nog een keer te nomineren wanneer iemand (nog) niet is verkozen tot docent van het jaar.

Nominaties kunnen tot 1 december 2023 worden gestuurd naar de directeur van de NNV. Een nominatie is maximaal 1 A4 lang en beschrijft waarom de docent in de prijzen zou moeten vallen. We verwachten van de kandidaten dat ze:

  • Vakbekwaam zijn en uitstekend onderwijs geven;
  • Grote originaliteit en inzet tentoonspreiden;
  • Inspirerend zijn voor collega's;
  • Leerlingen enthousiasmeren voor natuurkunde;
  • Het diversiteitsstreven van de NNV onderschrijven (dit geldt ook voor de school);
  • Nog niet eerder door de NNV verkozen zijn tot Natuurkundedocent van het Jaar. 

De winnende docent ontvangt 1000 euro voor zichzelf en 1500 euro voor de school, beide bedragen zijn vrij te besteden. Plus natuurlijk de eeuwige roem!

Tijdpad:

  • 1 december 2023: deadline voor nominaties (max 1 A4)
  • net voor kerstvakantie: uitslag eerste ronde, 3 finalisten worden geselecteerd. Alle inzenders ontvangen bericht over de uitslag van de eerste ronde
  • 1 maart 2024: deadline voor het aanleveren van extra informatie over de 3 finalisten
  • 12 april 2024: uitreiking van de prijs aan de winnaar tijdens FYSICA 2024 op de TU/e in Eindhoven

 

Erik van de Leur is Natuurkundedocent van het Jaar 2023!

Erik van de Leur, natuurkundedocent aan het Blariacumcollege te Venlo is tijdens FYSICA 2023 uitgeroepen tot Natuurkundedocent van het Jaar 2023. Een citaat uit het juryrapport:

"Dit jaar ontving de jury van Natuurkundeleraar van het Jaar nominaties voor een aantal hooggekwalificeerde docenten. Alle genomineerden zijn uitstekende natuurkundedocenten die hun leerlingen inspireren met demonstraties en activiteiten die laten zien hoe geweldig en interessant natuurkunde is. Alle genomineerden ondersteunen hun leerlingen wanneer ze het nodig hebben, zowel in de natuurkunde als breder in alles waar een puber in het schoolleven tegenaan kan lopen. En alle genomineerden hebben een positieve impact op de andere leerkrachten op hun school.

Maar de Natuurkundeleraar van het Jaar onderscheidde zich dit jaar door ook buiten zijn eigen school een positieve impact te hebben op natuurkundedocenten. Dit doet hij door samen te werken met andere scholen binnen hetzelfde schoolbestuur. Maar nog belangrijker door zijn ideeën regelmatig te publiceren in het NVOX-magazine voor natuurkunde- (en andere wetenschaps)docenten of zijn Instagram. Deze bredere impact heeft ons doen besluiten om Erik van de Leur uit te roepen tot Natuurkundedocent van het Jaar 2023!"

Erik ontving uit handen van NNV-voorzitter Christa Hooijer een bedrag van 1000 euro voor zichzelf plus een bedrag van 1500 euro voor zijn school. Beide bedragen zijn vrij te besteden.

Eerdere verkiezingen

De afgelopen jaren zijn tot Docent van het Jaar gekozen:
2023 Erik van de Leur (Blariacumcollege, Venlo)
2022 Govertjan de With (Ichthus College, Veenendaal)
2021 Arjan van der Meij (De Populier, Den Haag)
2020 Martijn Leensen (Ds. Pierson College, Den Bosch)
2019 Michiel van Duin (Pallas Athene College, Ede)
2018 Sjaak van Doorn (Gertrudis College, Roosendaal)
2017 Hans Bruning (Comenius Lyceum Amsterdam)
2016 Saskia Plekkenpol (Griftland College, Soest)
2015 Leo van Dijk (Maaslandcollege, Oss)
2014 Jan van Riswick (Raaijland College, Venray) en Paul de Haas (Kandinsky College, Nijmegen)
2013 Annette de Boer-Arts (Gymnasium Celeanum, Zwolle)
2012 Fons Bleijendaal (Zaanlands Lyceum, Zaandam) en Ton Versteegh (KWC, Culemborg)
2011 Arjan Pruim (Nuborgh College, Elburg)
2010 Giuseppe Salvati (Spinoza Lyceum Amsterdam)
2009 Kirsten Stadermann (Praedinius Gymnasium, Groningen)
2008 Bart van Dalen (Sint Michaël College, Zaandam)
2007 Kees Hooyman (Bonifatius College, Utrecht)
2006 Geen verkiezing
2005 Benno Berendsen (Bonhoeffer College, Enschede)
2004 Wil Schraven (Sint Vitus College, Bussum) - Eervolle vermeldingen Sim Blaauw (Piter Jelles, Leeuwarden) en Johan van Steensel (Calvijn College, Goes)