Nederlandse Natuurkundige Vereniging

NNV ontvangt predicaat Koninklijk

NNV-voorzitter Diederik Jekel ontvangt de oorkonde uit handen van commissaris van de Koning in Noord-Holland, Arthur van Dijk. Foto: Elmer van de Marel.

De Robbert

Dit feestjaar, waarin de Nederlandse Natuurkundige Vereniging 100 jaar bestaat, vraagt om een speciale editie van het NTvN: de Robbert! Zie ntvn.nl voor een gratis pdf.

Word ook lid!

Natuurkundige? Dan word je natuurlijk lid van de NNV.

100 jaar NNV in 2021

De NNV viert in 2021 haar 100-jarig bestaan!

Gratis posters voor het vo

Vol trots kondigen we onze nieuwe posters aan. Omdat de NNV in 2021 haar 100-jarig bestaan viert, bieden we een gratis set van 6 nieuwe posters aan voor in het natuurkundelokaal. Zie voor meer info: https://www.nnv.nl/NNV_100_jaar_in_2021.

Vorige Volgende

NNV-hbo Jong Talentprijs

De ‘NNV hbo Jong Talentprijs’ is in 2018 voor het eerst uitgereikt. De prijs is bedoeld voor uitblinkers in het derde jaar van de opleiding. Met de prijs wil de NNV jonge talenten van de hbo-opleiding Technische Natuurkunde in het zonnetje zetten. Hbo-ers vervullen een belangrijke rol in natuurkundig onderzoek en in het bedrijfsleven. Jaarlijks starten zo’n 300 jongeren de studie technische natuurkunde op één van de drie hbo-instellingen: Saxion, Haagse Hogeschool en Fontys. De drie opleidingen selecteren elk een winnaar. De prijs bestaat voor ieder uit een bedrag van € 500 en een oorkonde.

De Nederlandse Natuurkundige Vereniging (NNV) heeft drie hbo-studenten technische natuurkunde de ‘NNV hbo Jong Talentprijs 2021’ toegekend. Dit jaar zijn Else Okkinga (Fontys), Maaike van Dam (Saxion) en Luc Wigbout (HHS) gekroond tot Jong Talent.

De NNV reikt jaarlijks een prijs uit voor zeer talentvolle hbo-studenten technische natuurkunde. Op 16 april werden de drie winnaars tijdens het online-evenement FYSICA 2021 in het zonnetje gezet; zij ontvingen ieder een geldbedrag van 500 euro en een oorkonde.

Nederland kent drie hbo-opleidingen technische natuurkunde: Fontys in Eindhoven, Haagse Hogeschool (HHS) in Delft en Saxion in Enschede, waar jaarlijks in totaal zo’n 300 jongeren starten met een studie technische natuurkunde. In september komt er een vierde opleiding in Amsterdam bij (HvA). Om het belang van deze opleidingen voor het natuurkundeveld te onderstrepen heeft de NNV de jaarlijkse ‘NNV hbo Jong Talentprijs’ in het leven geroepen. De opleidingen selecteren elk een student voor de prijs, het gaat hier om degene die een topstage heeft uitgevoerd.

Uit de stageonderwerpen van de studenten blijkt wel hoe breed inzetbaar hbo-ers technische natuurkunde zijn. Else deed haar stage aan de Universiteit Utrecht, waar ze meewerkte aan een update voor het ALICE-experiment op CERN. Ze was inventief en verbeterde de kalibratie van het prototype van de detector. Maaike werkte bij Demcon Kryoz aan de ontwikkeling van een microkoeler voor een elektronenmicroscoop. Ze onderzocht de trillingen van de koeler en de herkomst daarvan, haar analyse was fenomenaal. Lucs stage vond plaats in Genève bij CERN, net voor de uitbraak van Covid-19. De uitkomst van zijn werk bevat ontwerpparameters die het R&D-team gaat gebruiken bij de constructie van de nieuwe re-ionisatiekamer.

De resultaten van alle drie de studenten worden ingezet bij vervolgwerk. Het is mooi om te zien dat deze jongeren werk hebben afgeleverd dat de natuurkunde weer een stapje verder helpt. NNV-vicevoorzitter Christa Hooijer wenste de drie studenten een mooie natuurkundige carrière toe.