Nederlandse Natuurkundige Vereniging

NNV ontvangt predicaat Koninklijk

NNV-voorzitter Diederik Jekel ontvangt de oorkonde uit handen van commissaris van de Koning in Noord-Holland, Arthur van Dijk. Foto: Elmer van de Marel.

Word ook lid!

Natuurkundige? Dan word je natuurlijk lid van de NNV.

Gratis posters voor het vo

Vol trots kondigen we onze nieuwe posters aan. Omdat de NNV in 2021 haar 100-jarig bestaan viert, bieden we een gratis set van 6 nieuwe posters aan voor in het natuurkundelokaal. Zie voor meer info: https://www.nnv.nl/NNV_100_jaar_in_2021.

Kwartet

Ons prachtige 'Grote-duik-in-de-wereld-van-de-Natuurkundekwartet', bestel het ook!

Vorige Volgende

Minervaprijs

Wie zou de Minervaprijs 2022 moeten winnen? Nomineer een topnatuurkundige!

Het is niet meer mogelijk om vrouwelijke en niet-binaire fysici voor te dragen voor de Minervaprijs, de deadline van 1 oktober 2022 is verstreken. De prijs is bedoeld voor jonge, veelbelovende vrouwelijke of niet-binaire fysici in Nederland, die excelleren in een natuurkundig vakgebied, experimenteel en/of theoretisch.
Ten opzichte van vorig jaar is de nominatieprocedure vereenvoudigd, dus niets staat een nominatie in de weg. De relevante documenten zijn:

Met de Minervaprijs willen de NNV en de DPC (Dutch Physics Council) een positieve bijdrage leveren aan het verhogen van de genderdiversiteit binnen het Nederlandse natuurkundeveld. Nomineren is mogelijk tot en met 1 oktober 2022. De uiteindelijke prijsuitreiking vindt plaats tijdens Physics@Veldhoven 2023 (4-5 april).

Juryleden Minervaprijs 2022:

  • Andrea Baldi (VU) - voorzitter
  • Gideon Koekoek (UM)
  • Mireille Claessens (UT)
  • Natalia Chepiga - won de Minervaprijs in 2021 (TUD)
  • Wiebke Albrecht - won de Minervaprijs in 2021 (Amolf)

Minervaprijs 2021: twee winnaars!

 

Het is een waar genoegen om de uitslag van de Minervaprijs 2021 bekend te maken. Dit jaar vallen er maar liefst twee excellente fysici in de prijzen: Wiebke Albrecht en Natalia Chepiga. De prijs is bedoeld voor jonge, veelbelovende vrouwelijke of niet-binaire fysici in Nederland, die excelleren in een natuurkundig vakgebied, experimenteel en/of theoretisch. Met Wiebke Albrecht (AMOLF) en Natalia Chepiga (Kavli Institute of Nanoscience Delft) kent de prijs in 2021 een duo als winnaars, zij delen het prijzengeld van € 5000.

Beide kandidaten hebben baanbrekend werk verricht op hun vakgebied en beiden konden dan ook rekenen op indrukwekkende aanbevelingen vanuit het veld. Beide fysici leiden onderzoeksgroepen die werk van hoge kwaliteit leveren. Natalia is werkzaam in de numerieke veel-lichamen-quantumfysica. Ze ontwerpt nieuwe algoritmes en lost quantumproblemen numeriek op, die niet op andere wijzen kunnen worden aangepakt. Zo kon ze oplossingen aanreiken voor vraagstukken die soms al decennia onopgelost waren. Wiebke onderzoekt de interactie tussen licht en materialen tot op het atomaire niveau. Door verschillende technieken te combineren is ze in staat in te zoomen op defecten op atomair niveau en te begrijpen wat het effect ervan is op materiaaleigenschappen.

Naast hun onderzoek zijn beide natuurkundigen ook actief op andere vlakken. Wiebke Albrecht zet zich met overgave in voor outreach en het informeren van het algemene publiek over haar werk. Natalia Chepiga streeft ernaar om de diversiteit te bevorderen in een fysisch vakgebied waar de diversiteit momenteel extreem beperkt is.

Al heel wat keer is de Minervaprijs uitgereikt aan een vrouwelijke fysicus voor haar uitstekende werk, eerst door Stichting FOM, later door NWO. Nu NWO gestopt is met het uitreiken van enkele monodisciplinaire prijzen, leek de Minervaprijs gedoemd te verdwijnen. Dat wilden we als NNV en Dutch Physics Council (DPC) niet laten gebeuren. De prijs is belangrijk voor het natuurkundeveld. Gezamenlijk hebben NNV en DPC daarom de Minervaprijs geadopteerd. De prijsuitreiking van deze eerste NNV/DPC Minervaprijs vindt plaats tijdens Physics@Veldhoven 2022.

Aan de prijs is een geldbedrag van € 5000 verbonden (vrij te besteden) en de prijswinnaars worden uitgenodigd het werk op een nationale conferentie te presenteren. De prijs is een eerbetoon en de prijswinnaars kunnen anderen inspireren. Met de prijs willen de NNV en DPC bijdragen aan genderdiversiteit in de Nederlandse natuurkundige gemeenschap.

 

Klik hier voor de Engelse aankondiging van de winnaars van de Minervaprijs 2021 en hier voor de Nederlandstalige pdf.

Op de foto bovenaan deze pagina: Wiebke Albrecht (rechts) en Natalia Chepiga (links). Foto Wiebke Albrecht: Julia Trauer. Foto Natalia Chepiga: Lionel Windels, MaNEP Switzerland Network.

 


Juryleden Minervaprijs 2021:

  • Petra Rudolf (RUG) - voorzitter
  • Andrea Baldi (VU)
  • Federica Burla - won de Minervaprijs in 2019 (Lorentz Center)
  • Gideon Koekoek (UM)
  • Mireille Claessens (UT)