Nederlandse Natuurkundige Vereniging

NNV ontvangt predicaat Koninklijk

NNV-voorzitter Diederik Jekel ontvangt de oorkonde uit handen van commissaris van de Koning in Noord-Holland, Arthur van Dijk. Foto: Elmer van de Marel.

Word ook lid!

Natuurkundige? Dan word je natuurlijk lid van de NNV.

Kwartet

Ons prachtige 'Grote-duik-in-de-wereld-van-de-Natuurkundekwartet', bestel het ook!

Vorige Volgende

Minervaprijs

Wie verdient de Minervaprijs 2023?

We zijn op zoek naar kandidaten voor de Minervaprijs 2023. Tot en met 1 oktober 2023 is het mogelijk om een nominatie in te dienen. De Minervaprijs is bedoeld voor jonge, veelbelovende vrouwelijke of niet-binaire fysici in Nederland, die excelleren in een natuurkundig vakgebied, experimenteel en/of theoretisch. Kijk eens om u heen, welke collega zou deze prijs verdienen? Met het uitreiken van de prijs willen de NNV en de DPC (Dutch Physics Council) een bijdrage leveren aan het vergroten van de diversiteit binnen het natuurkundeveld. We zien uit naar de nominaties (zelfnominaties zijn ook welkom).

De winnaar ontvangt een bedrag van 5000 euro (vrij te besteden) en een beeldje.


Juryleden Minervaprijs 2023:

  • Andrea Baldi (VU) - voorzitter
  • Anna von der Heydt (UU)
  • Gideon Koekoek (UM)
  • Julia Cramer (UL)
  • Mireille Claessens (UT)
  • Anne-Marije Zwerver - won de Minervaprijs in 2022 (TUD)

 

Anne-Marije Zwerver wint Minervaprijs 2022

Dat er veel talent is in het Nederlandse natuurkundeveld bleek ook weer uit de nominaties voor de Minervaprijs 2022. Uitmuntende kandidaten waren voorgedragen en de jury heeft uit de indrukwekkende voordrachten Anne-Marije Zwerver (QuTech, TU Delft) als winnaar geselecteerd. De Minervaprijs is bedoeld voor jonge, veelbelovende vrouwelijke of niet-binaire fysici in Nederland, die excelleren in een natuurkundig vakgebied, experimenteel en/of theoretisch.

De jury was zeer onder de indruk van het werk van Anne-Marije, zowel op het gebied van natuurkunde als op het gebied van outreach, onderwijs en wetenschapscommunicatie. Anne-Marije Zwerver promoveerde in 2022 en heeft als promovendus al flink aan de weg getimmerd. Ze stond aan het hoofd van de metingen van de eerste quantum dot qubits gemaakt in een industriële cleanroom, een prestatie die wereldwijd de krantenkoppen haalde. Ze was ook de eerste die een elektronenspin over meerdere siliciumkwantumdots heen en weer stuurde. In haar promotietijd gaf ze verschillende keren op persoonlijke uitnodiging lezingen op grote conferenties; het feit dat een PhD-student dit soort persoonlijke uitnodigingen ontvangt, is nogal ongebruikelijk.

Anne-Marije heeft ook veel talent voor outreach, onderwijs en wetenschapscommunicatie, waar ze zich met buitengewoon veel enthousiasme voor inzet. Ze gaf reeds een flink aantal interviews voor nationale radio en kranten, podcasts, openbare evenementen, blogposts en daarnaast droeg ze ook bij aan het curriculum van het voortgezet onderwijs. Multitalent Anne-Marije Zwerver is met recht een veelbelovend fysicus te noemen – een mooie winnaar van de Minervaprijs 2022.

De Minervaprijs is een gezamenlijk initiatief van de Nederlandse Natuurkundige Vereniging (NNV) en de Dutch Physics Council (DPC). Met de Minervaprijs willen beide instanties een positieve bijdrage leveren aan het verhogen van de genderdiversiteit binnen het Nederlandse natuurkundeveld. Aan de prijs is een geldbedrag van € 5000 verbonden. De prijsuitreiking van de NNV/DPC Minervaprijs vond plaats tijdens NWO Physics 2023 (4-5 april), waar Anne-Marije ook een lezing over haar werk heeft gegeven.

Anne-Marije Zwerver. Foto: Graphdude/Casimir. 

Klik hier voor de Engelstalige tekst over de winnaar van de Minervaprijs 2022 en hier voor de Nederlandstalige pdf.

Eerdere winnaars Minervaprijs:

2021: Wiebke Albrecht en Natalia Chepiga