Nederlandse Natuurkundige Vereniging

NNV ontvangt predicaat Koninklijk

NNV-voorzitter Diederik Jekel ontvangt de oorkonde uit handen van commissaris van de Koning in Noord-Holland, Arthur van Dijk. Foto: Elmer van de Marel.

Word ook lid!

Natuurkundige? Dan word je natuurlijk lid van de NNV.

Gratis posters voor het vo

Vol trots kondigen we onze nieuwe posters aan. Omdat de NNV in 2021 haar 100-jarig bestaan viert, bieden we een gratis set van 6 nieuwe posters aan voor in het natuurkundelokaal. Zie voor meer info: https://www.nnv.nl/NNV_100_jaar_in_2021.

Kwartet

Ons prachtige 'Grote-duik-in-de-wereld-van-de-Natuurkundekwartet', bestel het ook!

Vorige Volgende

Sonnenborgh nu EPS Historic Site

De European Physical Society (EPS) heeft Sonnenborgh in Utrecht tot ‘Historic Site’ benoemd, een plek van historisch belang. De enige plekken in Nederland die eerder deze eer te beurt vielen waren het Kamerlingh Onnes Laboratorium in Leiden en het NatLab in Eindhoven. Op woensdag 7 april onthulde voorzitter van de EPS Petra Rudolf een plaquette aan de buitengevel van Sonnenborgh ‘om de herinnering aan de buitengewone bijdrage van Sonnenborgh aan de natuurkunde’ levend te houden. De NNV heeft zich sterk gemaakt voor de nominatie van de Sonnenborgh en de uiteindelijke onthulling. Speciaal in het jaar waarin de NNV 100 jaar bestaat, willen we enkele historische locaties tot EPS Historic Site laten benoemen.

De EPS kent het predicaat Historic Site toe aan plekken die een buitengewone bijdrage geleverd hebben aan de natuurkunde. Op Sonnenborgh richtte meteoroloog Christopher Buys Ballot in 1854 het Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut (KNMI) op. Hier werden de eerste weerberichten van Nederland gemaakt, stelde Buys Ballot zijn befaamde wet op en werd een start gemaakt met internationale meteorologische samenwerking. Ook het aanpalende sterrenkundige instituut op Sonnenborgh groeide uit tot een wetenschappelijke plek van groot belang, met name door het zonneonderzoek van Marcel Minnaert en Kees de Jager in de 20e eeuw. In 1961 richtte Kees de Jager op Sonnenborgh het Laboratorium voor Ruimteonderzoek op, het latere Netherlands Research Institute for Space Research (SRON).

 

Bij de onthulling waren aanwezig directeur van het KNMI Gerard van der Steenhoven, voorzitter van de NVV-sectie Geschiedenis en Grondslagen van de Natuurkunde Guido Bacciagaluppi en directeur van Sonnenborgh Maarten Reichwein. Reichwein: “Sonnenborgh is zeer vereerd om een van de drie Historic Sites in Nederland te zijn. Met deze toekenning is er nog meer waardering voor Sonnenborgh en de onderzoekers die op Sonnenborgh een bijdrage hebben geleverd aan de wetenschap”.

Sonnenborgh bevindt zich als Historic Site internationaal in het gezelschap van o.a. het Einsteinhuis in Bern, waar Einstein zijn relativiteitstheorie ontwikkelde. Kijk hier voor een overzicht van alle Historic Sites en meer informatie over de EPS.

Foto’s: Marieke Wijntjes