Nederlandse Natuurkundige Vereniging

NNV ontvangt predicaat Koninklijk

NNV-voorzitter Diederik Jekel ontvangt de oorkonde uit handen van commissaris van de Koning in Noord-Holland, Arthur van Dijk. Foto: Elmer van de Marel.

Word ook lid!

Natuurkundige? Dan word je natuurlijk lid van de NNV.

Gratis posters voor het vo

Vol trots kondigen we onze nieuwe posters aan. Omdat de NNV in 2021 haar 100-jarig bestaan viert, bieden we een gratis set van 6 nieuwe posters aan voor in het natuurkundelokaal. Zie voor meer info: https://www.nnv.nl/NNV_100_jaar_in_2021.

Kwartet

Ons prachtige 'Grote-duik-in-de-wereld-van-de-Natuurkundekwartet', bestel het ook!

Vorige Volgende

Muziek en natuurkunde - een mooie combinatie

Op woensdag 30 maart 2022 was het eindelijk zo ver: 'Op de golven van de natuurkunde' kon toch door kan gaan na de noodgedwongen afgelasting op 1 december 2021. We hebben er even op moeten wachten, maar het was het wachten meer dan waard. Wat een geweldige avond was het: muziek, natuurkunde, enthousiaste mensen, een volle zaal....

Een onderdeel van het NNV-jubileumjaar was de vervaardiging van een uniek muziekstuk. Componist Florian van der Reijden heeft op verzoek van de NNV een compositie gemaakt. Het betreft filmische/modern klassieke muziek, die is geïnspireerd op natuurkunde. In de compositie wordt een aantal natuurkundige verschijnselen (waaronder bijvoorbeeld het Dopplereffect) tot uiting gebracht.

Op 30 maart werd het stuk (een wereldpremiere) uitgevoerd door het studentensymfonieorkest uit Eindhoven: Ensuite (ESMG Quadrivium). Het evenement vond plaats in de Blauwe Zaal in het Auditorium van de TU/e. Naast de uitvoering werd uitleg gegeven over de natuurkundige verschijnselen, maar ook over de compositie zelf en de visuele effecten. Zo ontstond een mooie mix van muziek en natuurkunde. De activiteit werd in samenwerking met Studium Generale van de TU/e georganiseerd. 

De opnames zijn hieronder te bekijken, geniet ervan!

Programma:

19:30 u - Inloop, de koffie/thee staat klaar
20:00 u - Welkom door NNV-vicevoorzitter Christa Hooijer
20:05 u - Uitvoering door Ensuite ESMG Quadrivium
20:20 u - Componist Florian van der Reijden licht de compositie toe
               Fysicus Julia Cramer legt de natuurkundige aspecten in het muziekstuk uit in samenspraak met het orkest
               Sara D'Agostino geeft uitleg over de visuele effecten
21:15 u - Uitvoering door Ensuite ESMG Quadrivium
21:30 u - Einde

 

Wat sfeerbeelden:

Julia Cramer vertelt over de natuurkundige verschijnselen in de compositie

Orkest Ensuite ESMG Quadrivium in actie