Nederlandse Natuurkundige Vereniging

Word ook lid!

Natuurkundige? Dan word je natuurlijk lid van de NNV.

Waanzinnige zintuigen

Bestel deze waanzinnig mooie en leerzame poster over de bijzondere zintuigen van dieren! Voor in het klaslokaal of gewoon thuis. De poster laat zien hoe hommels het elektrische veld van bloemen kunnen waarnemen, wat ze helpt bij het herkennen van bloemen. Dolfijnen kunnen voorwerpen die ze voor het eerst tegenkomen via echolocatie later op een televisiescherm herkennen. En zo zijn er veel meer voorbeelden. De poster is in A1- en A2-formaat te bestellen door een mail te sturen naar bureau@nnv.nl. U betaalt alleen de verzendkosten.

FYSICA 2024

Kom ook naar het jaarlijkse FYSICA Congres, 12 april bij de TU Eindhoven.

Kwartet

Ons prachtige 'Grote-duik-in-de-wereld-van-de-Natuurkundekwartet', bestel het ook!

Vorige Volgende

Muziek en natuurkunde - een mooie combinatie

Op woensdag 30 maart 2022 was het eindelijk zo ver: 'Op de golven van de natuurkunde' kon toch door kan gaan na de noodgedwongen afgelasting op 1 december 2021. We hebben er even op moeten wachten, maar het was het wachten meer dan waard. Wat een geweldige avond was het: muziek, natuurkunde, enthousiaste mensen, een volle zaal....

Een onderdeel van het NNV-jubileumjaar was de vervaardiging van een uniek muziekstuk. Componist Florian van der Reijden heeft op verzoek van de NNV een compositie gemaakt. Het betreft filmische/modern klassieke muziek, die is geïnspireerd op natuurkunde. In de compositie wordt een aantal natuurkundige verschijnselen (waaronder bijvoorbeeld het Dopplereffect) tot uiting gebracht.

Op 30 maart werd het stuk (een wereldpremiere) uitgevoerd door het studentensymfonieorkest uit Eindhoven: Ensuite (ESMG Quadrivium). Het evenement vond plaats in de Blauwe Zaal in het Auditorium van de TU/e. Naast de uitvoering werd uitleg gegeven over de natuurkundige verschijnselen, maar ook over de compositie zelf en de visuele effecten. Zo ontstond een mooie mix van muziek en natuurkunde. De activiteit werd in samenwerking met Studium Generale van de TU/e georganiseerd. 

De opnames zijn hieronder te bekijken, geniet ervan!

Programma:

19:30 u - Inloop, de koffie/thee staat klaar
20:00 u - Welkom door NNV-vicevoorzitter Christa Hooijer
20:05 u - Uitvoering door Ensuite ESMG Quadrivium
20:20 u - Componist Florian van der Reijden licht de compositie toe
               Fysicus Julia Cramer legt de natuurkundige aspecten in het muziekstuk uit in samenspraak met het orkest
               Sara D'Agostino geeft uitleg over de visuele effecten
21:15 u - Uitvoering door Ensuite ESMG Quadrivium
21:30 u - Einde

 

Wat sfeerbeelden:

Julia Cramer vertelt over de natuurkundige verschijnselen in de compositie

Orkest Ensuite ESMG Quadrivium in actie