Nederlandse Natuurkundige Vereniging

NNV ontvangt predicaat Koninklijk

NNV-voorzitter Diederik Jekel ontvangt de oorkonde uit handen van commissaris van de Koning in Noord-Holland, Arthur van Dijk. Foto: Elmer van de Marel.

De Robbert

Dit feestjaar, waarin de Nederlandse Natuurkundige Vereniging 100 jaar bestaat, vraagt om een speciale editie van het NTvN: de Robbert! Zie ntvn.nl voor een gratis pdf.

Word ook lid!

Natuurkundige? Dan word je natuurlijk lid van de NNV.

100 jaar NNV in 2021

De NNV viert in 2021 haar 100-jarig bestaan!

Gratis posters voor het vo

Vol trots kondigen we onze nieuwe posters aan. Omdat de NNV in 2021 haar 100-jarig bestaan viert, bieden we een gratis set van 6 nieuwe posters aan voor in het natuurkundelokaal. Zie voor meer info: https://www.nnv.nl/NNV_100_jaar_in_2021.

Vorige Volgende

Maak een gedicht op een deeltje en doe mee!

Als NNV willen we in dit feestelijke jaar 2021 een erfenis nalaten in de vorm van een dichterlijke beschrijving van de deeltjes van het standaardmodel. We zijn hierbij geïnspireerd door het periodiek systeem in haiku: https://vis.sciencemag.org/chemhaiku/. Dit bracht ons op het idee om een poëziewedstrijd te organiseren.

Deeltjes in dichtvorm vangen, dat is een mooie activiteit! Daarom bij deze de oproep om de inspiratie los te laten op één of meer van de 17 deeltjes van het standaardmodel: up, down, elektron neutrino, elektron, charm, strange, muon neutrino, muon, top, bottom, tau neutrino, tau, foton, W-boson, Z-boson, gluon, higgsdeeltje.

De dichtvorm is vrij, een gedicht bestaat uit maximaal 8 regels en de gebruikte taal is Nederlands. Wie dicht de mooiste omschrijving of beschrijving van een deeltje in haiku, elfje, limerick, rondeel, ollekebolleke, ….?

Indienen kon tot en met 2 april 2021, de dag waarop de NNV op de kop af 100 jaar bestond. In totaal zijn er 299 gedichten ingediend, een aantal waar we van staan te kijken. Wat een creativiteit.... Zoveel leuke reacties kwamer er bij ons binnen, veel mensen vonden het een fantastisch initiatief en men was blij met de uitdaging die er lag. Ook al zijn de winnende gedichten nog niet bekend, wij zijn nu al heel enthousiast over het succes van de wedstrijd.

Nu gaat de jury, waaronder ook Nobelprijswinnaar Gerard ’t Hooft, aan de slag om de winnende gedichten te selecteren.

De winnende gedichten vormen gezamenlijk het standaardmodel in poëzie en zullen worden gepubliceerd zowel in het Nederlands Tijdschrift voor Natuurkunde als online.

  • Bekijk hier het wedstrijdreglement.
  • Download hier het wedstrijdformulier voor deelname. Inzenden is niet meer mogelijk.

Houd deze site in de gaten!

Deze wedstrijd is ook aangekondigd op de volgende websites: