Nederlandse Natuurkundige Vereniging

Word ook lid!

Natuurkundige? Dan word je natuurlijk lid van de NNV.

Waanzinnige zintuigen

Bestel deze waanzinnig mooie en leerzame poster over de bijzondere zintuigen van dieren! Voor in het klaslokaal of gewoon thuis. De poster laat zien hoe hommels het elektrische veld van bloemen kunnen waarnemen, wat ze helpt bij het herkennen van bloemen. Dolfijnen kunnen voorwerpen die ze voor het eerst tegenkomen via echolocatie later op een televisiescherm herkennen. En zo zijn er veel meer voorbeelden. De poster is in A1- en A2-formaat te bestellen door een mail te sturen naar bureau@nnv.nl. U betaalt alleen de verzendkosten.

FYSICA 2024

Kom ook naar het jaarlijkse FYSICA Congres, 12 april bij de TU Eindhoven.

Kwartet

Ons prachtige 'Grote-duik-in-de-wereld-van-de-Natuurkundekwartet', bestel het ook!

Vorige Volgende

Duiken in een Grote Vraag

Onze jubileumactiviteit voor scholen: Duiken in een Grote Vraag! Bekijk snel ons lesmateriaal onderaan deze pagina.

Hoe groot is het heelal? Kunnen we ooit met elkaar praten via een vertaalmachine? Is er leven op andere planeten? Waaruit bestaan de kleinste deeltjes? Dat zijn Grote Vragen.  

De Nederlandse Natuurkundige Vereniging (NNV) bestaat 100 jaar en wil dat vieren met leerlingen in primair- en voortgezet onderwijs. Natuurkundigen hebben veel belangstelling voor Grote Vragen en voor de zoektocht naar antwoorden. De NNV wil haar passie delen door leerlingen actief aan de gang te laten gaan met hun eigen Grote Vragen.

Wie jarig is trakteert, daarom hebben we een lesbrief ontwikkeld waarmee docenten en leerlingen aan de slag kunnen. Wat heb je nodig? Een gezonde dosis nieuwsgierigheid en creativiteit! Leerlingen bepalen zelf met welke Grote Vraag ze aan de slag gaan en diepen de vraag uit. Hoe zou je tot een antwoord kunnen komen? 

Duiken in een Grote Vraag is gericht op de bovenbouw van het basisonderwijs, op de onderbouw van havo en vwo en op heel het vmbo. In totaal kost de activiteit circa 4-6 lesuren. Deze activiteit laat leerlingen zelf aan de slag gaan met onderzoek en is daarmee een invulling van Kerndoel 42 ‘De leerlingen leren onderzoek doen aan materialen en natuurkundige verschijnselen, zoals licht, geluid, elektriciteit, kracht, magnetisme en temperatuur’ en de Kennisbasis onderbouw Natuur en Techniek.

Het lesmateriaal is vrij te gebruiken en bestaat uit een lesbrief en een docentenhandleiding. Voor vragen is een vraagbaak beschikbaar (via grotevragen@nnv.nl). We zien uit naar je deelname en laat ons vooral via grotevragen@nnv.nl weten wat je resultaten zijn. Iedere inzender krijgt een reactie van wetenschappers die goed in het onderwerp zitten! Zo leer je daar ook weer van. En wij leren er ook van, namelijk: wat de Grote Vragen zijn die leerlingen kunnen bedenken.

Klik op onderstaande plaatjes om de lesbrief (links) en de docentenhandleiding (rechts) te downloaden. Veel succes!