Nederlandse Natuurkundige Vereniging

Word ook lid!

Natuurkundige? Dan word je natuurlijk lid van de NNV.

Waanzinnige zintuigen

Bestel deze waanzinnig mooie en leerzame poster over de bijzondere zintuigen van dieren! Voor in het klaslokaal of gewoon thuis. De poster laat zien hoe hommels het elektrische veld van bloemen kunnen waarnemen, wat ze helpt bij het herkennen van bloemen. Dolfijnen kunnen voorwerpen die ze voor het eerst tegenkomen via echolocatie later op een televisiescherm herkennen. En zo zijn er veel meer voorbeelden. De poster is in A1- en A2-formaat te bestellen door een mail te sturen naar bureau@nnv.nl. U betaalt alleen de verzendkosten.

Kwartet

Ons prachtige 'Grote-duik-in-de-wereld-van-de-Natuurkundekwartet', bestel het ook!

Vorige Volgende

Een eeuw natuurkundevrouwen

De NNV bestaat honderd jaar en dat vieren we. Deze eeuw is er veel gebeurd in de (Nederlandse) natuurkunde. We vroegen ons af: 'Hoe verging het vrouwen in de natuurkunde de afgelopen jaar?' Het eeuwfeest van de NNV leek ons een prachtige aanleiding om een aantal natuurkundevrouwen uit het verleden in beeld te brengen. Daaraan is meteen ook een aantal vrouwen van nu gekoppeld. Margriet van der Heijden* schrijft gedurende dit jaar een zestal artikelen in het Nederlands Tijdschrift voor Natuurkunde: 5 dubbelportretten voorafgegaan door een inleidende analyse. De artikelen zijn -voor zover ze al verschenen zijn- op deze pagina te lezen. De overige artikelen uit de reeks verschijnen in het juni-, augustus- en oktobernummer van het NTvN.

 

*) Margriet van der Heijden is opgeleid als deeltjesfysicus en promoveerde op onderzoek uitgevoerd bij het NMC-experiment op CERN. Vervolgens werkte zij als wetenschapsjournalist en publicist en was zij onder meer eindredacteur van Hoe?Zo! Radio en wetenschapsredacteur bij Het Parool en NRC. Sinds acht jaar geeft zij daarnaast les bij Amsterdam University College.