Nederlandse Natuurkundige Vereniging

NNV ontvangt predicaat Koninklijk

NNV-voorzitter Diederik Jekel ontvangt de oorkonde uit handen van commissaris van de Koning in Noord-Holland, Arthur van Dijk. Foto: Elmer van de Marel.

Word ook lid!

Natuurkundige? Dan word je natuurlijk lid van de NNV.

Gratis posters voor het vo

Vol trots kondigen we onze nieuwe posters aan. Omdat de NNV in 2021 haar 100-jarig bestaan viert, bieden we een gratis set van 6 nieuwe posters aan voor in het natuurkundelokaal. Zie voor meer info: https://www.nnv.nl/NNV_100_jaar_in_2021.

Kwartet

Ons prachtige 'Grote-duik-in-de-wereld-van-de-Natuurkundekwartet', bestel het ook!

Vorige Volgende

Een eeuw natuurkundevrouwen

De NNV bestaat honderd jaar en dat vieren we. Deze eeuw is er veel gebeurd in de (Nederlandse) natuurkunde. We vroegen ons af: 'Hoe verging het vrouwen in de natuurkunde de afgelopen jaar?' Het eeuwfeest van de NNV leek ons een prachtige aanleiding om een aantal natuurkundevrouwen uit het verleden in beeld te brengen. Daaraan is meteen ook een aantal vrouwen van nu gekoppeld. Margriet van der Heijden* schrijft gedurende dit jaar een zestal artikelen in het Nederlands Tijdschrift voor Natuurkunde: 5 dubbelportretten voorafgegaan door een inleidende analyse. De artikelen zijn -voor zover ze al verschenen zijn- op deze pagina te lezen. De overige artikelen uit de reeks verschijnen in het juni-, augustus- en oktobernummer van het NTvN.

 

*) Margriet van der Heijden is opgeleid als deeltjesfysicus en promoveerde op onderzoek uitgevoerd bij het NMC-experiment op CERN. Vervolgens werkte zij als wetenschapsjournalist en publicist en was zij onder meer eindredacteur van Hoe?Zo! Radio en wetenschapsredacteur bij Het Parool en NRC. Sinds acht jaar geeft zij daarnaast les bij Amsterdam University College.